Stupile na snagu preporuke i mere za prekoračenje alarmnog praga za PM10 čestice za grad Skoplje, Kičevo, Kavadarce, Strumicu i Gostivar

Stupile na snagu preporuke i mere za prekoračenje alarmnog praga za PM10 čestice za grad Skoplje, Kičevo, Kavadarce, Strumicu i Gostivar

U Republici Severnoj Makedoniji (RSM) su stupile na snagu preporuke i mere za prekoračenje "alarmnog praga" za PM10 čestice za grad Skoplje, Kičevo, Kavadarce, Strumicu i Gostivar. Saopštenja objavljena na sajtu Vlade RSM objavljujemo u celini.


Foto: Skopje1.mk

Vlada Republike Severne Makedonije, shodno, informacijama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja za prekoračenje alarmnog praga suspendovanih čestica veličine do 10 mikrometara (preko vrednosti od 150 mikrograma po kubnom metru tokom dva uzastopna dana) na mernim mestima u Skoplju – Centar i Lisice, Kičevo, Kavadarci i Strumica saopštava da stupaju na snagu preporuke i mere za prekoračenje alarmnog praga za grad Skoplje, Kičevo, Kavadarci i Strumicu.

Vlada obaveštava nadležne institucije i nadležne opštine da je potrebno postupiti u skladu sa zaključcima zapisnika sa 40. sednice Vlade Republike Makedonije održane 28. 11. 2017. godine, prema kojima Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja:

 • Preporučuje svim pravnim licima (poslodavcima) da olakšaju rad trudnicama, licima preko 60 godina starosti, kao i licima sa hroničnom astmom, prethodnim infarktom miokarda ili moždanim udarom, bez obzira na godine starosti, uz preporuku porodičnog lekara.
 • Preporučuje svim pravnim licima (poslodavcima) reorganizaciju radnog vremena, a osobama koje rade na otvorenom da rade od 11 do 17 časova.
 • Preporučuje da se ne organizuju sportska takmičenja i drugi kulturni događaji na otvorenom.
 • Obezbeđuje uslove za pojačane aktivnosti hitne medicinske pomoći, kućne posete i patronažne službe.

Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Crvenim krstom, Domom zdravlja i jedinicama lokalne samouprave:

 • Obezbeđuje skloništa za beskućnike.
 • Pruža podršku starim usamljenim licima kroz organizovane posete.

Ministarstvo zdravlja:

 • Obavezati Službu hitne medicinske pomoći da Službi hitne medicinske pomoći dostavi podatke o broju poziva (prema dijagnozi/šifri MKB 10, pol, godine, mesto stanovanja/opština), za vreme trajanja perioda alarmantnog stanja, zagađenje vazduha na dnevnom nivou, do kraja perioda i nedelju dana nakon završetka.

Državna inspekcija za životnu sredinu:

 • Početi sa vršenjem učestale kontrole instalacija koje poseduju A - ISKZ dozvolu, da se kod akreditovane laboratorije vrše kontrolna merenja emisije zagađujućih materija u ambijentalni vazduh kako bi se utvrdilo da li su propisani uslovi/mere u Dozvoli primenjene u odnosu na emisije u vazduh.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pripremiće i dostaviti:

 • Preporuka postrojenjima koja imaju A - ISKZ dozvolu da smanje proizvodni kapacitet (do 50%), čime će se iz ove mere isključiti postrojenja koja proizvode toplotnu ili električnu energiju.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da sprovode mere propisane kratkoročnim planovima ili kratkoročnim merama koje donose veća opština.

Istovremeno, Vlada Republike Severne Makedonije:

 • Obavezuje sve organe državne uprave, agencije, fondove, zavode, javna preduzeća i državna AD, kao i jedinice lokalne samouprave da smanje (do 50%) upotrebu službenih vozila i
 • Preporučuje se da se ograniči izvođenje radova do prestanka važenja preporuka i mera.

Foto: Zoom.mk

Ministarstvo prosvete i kulture: Preporuke i mere za prekoračenje alarmnog praga za PM 10 čestice stupaju na snagu i u Gostivaru

Na osnovu Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o graničnim vrednostima nivoa i vrstama zagađujućih materija u ambijentalnom vazduhu i alarmnim pragovima, rokovima za postizanje graničnih vrednosti, granicama tolerancije graničnih vrednosti, ciljnim vrednostima i dugoročnim ciljevima (Sl. vesnik R. Makedonije br. 183 od 14. 12. 2017. godine) kojim se definiše prag alarma za suspendovane čestice veličine do 10 mikrometara (preko vrednosti od 150 mg/m3 tokom dva uzastopna dana) i primljenu vremensku prognozu od Uprava za hidrometeorološke poslove, obaveštavamo vas da je prekoračenje na mernom mestu u Gostivaru.

Zbog problema sa mrežnim sistemima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i ugradnje nove serverske opreme, podaci sa mernih mesta: Tetovo i Đevđelija nisu nam dostupni.

Prikazane su srednje dnevne koncentracije PM10 na mernim mestima na kojima je prekoračen alarmni prag u Gostivaru:

 • 23. 12. 2022. - 182.02
 • 24. 12. 2022. - 168.65

*koncentracije su izražene u mg/m3

Foto: 4news.mk

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja dostavilo je informaciju o prekoračenju praga alarma Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu rada i socijalne politike, Državnoj inspekciji za životnu sredinu, Upravi za životnu sredinu, Odeljenju za javnu komunikaciju u Ministarstvu prosvete i kulture, Zavodu za javno informisanje. Zdravstvu i Opštini Gostivar zbog epizode alarmantnog zagađenja vazduha.

Prema zaključcima zapisnika sa 40. sednice Vlade Republike Makedonije održane 28. novembra 2017. godine, za Gostivar stupaju na snagu preporuke i mere u slučaju prekoračenja alarmnog praga.

Izvor: Vlada Republike Severne Makedonije, 24. i 25. 12. 2022. 


ARHIVA PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

 • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
 • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html