Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Ekologija

04.08.2020

Traži se azijska pčela smolarica

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Kao deo podrške projektu praćenja jedne vrste azijske pčele, koji vodi Centar za biologiju pčela Biološkog fakulteta u Beogradu, Zavod za zaštitu prirode Srbije poziva građane da se uključe u skupljanje informacija o ovoj neistraženoj vrsti na našim područjima.

U cilju traženja azijske pčele pod stručnim nazivom Megachile sculpturalis, koja se u Srbiji pojavila 2017. godine, stručnjaci Centra prate njeno širenje. Svako njeno opažanje i registrovanje lokaliteta pojavljivanja pomoći će u proučavanju biologije i distribucije ove vrste u Srbiji, kao i širem regionu Balkana. Sve što treba da uradite jeste da posmatrate svoju okolinu i, ako je uočite, slikate i pošaljete sliku u Centar za proučavanje pčela.

Više detalja o podršci istraživanju možete preuzeti na adresi Srbee.bio.bg.ac.rs.

Megachile sculpturalis (azijska pčela smolarica) je vrsta pčele koja potiče iz Azije (prirodni areal obuhvata Japan, istočnu Kinu, Tajvan i Koreju). Najpre je introdukovana u SAD, a potom i u Evropu, gde je prvi put zabeležena u Francuskoj 2008. U Srbiji je nađena 2017. godine u centru Beograda, a do 2019. godine ova pčela je registrovana samo u širem području Beograda, i to u većoj brojnosti. Jedinke su markantne i krupne, spadaju među najkrupnije pčele čija dužina tela ženki dostiže 22-27mm.

Spada u grupu solitarnih pčela, koje prave gnezda u malim šupljinama u drvetu i zatvaraju ih smolom (odatle potiče i naziv vrste). Smolarica sakuplja polen različitih biljaka, ali preferira ukrasno, egzotično drveće koje potiče iz Azije, pa je zbog toga česta u urbanim i suburbanim područjima.

O biologiji ove vrste u novonaseljenim prostorima se još uvek malo zna, tako da se ne može predvideti njen uticaj na autohtonu faunu pčela. Takođe, kao oprašivač, možda, može pospešiti širenje invazivnih vrsta biljaka, ali ni o tome nema dovoljno jasnih pokazatelja i zato je važno pratiti ponašanje introdukovane vrste u novom okruženju. Veoma je značajno proučiti kako različite biljke ili tipovi staništa doprinose širenju ove vrste kod nas. Takođe, pored urbanih područja, neophodno je pratiti i njeno javljanje u poluprirodnim i prirodnim staništima širom Srbije.

logo-zavod


Građani u akciji!

AZIJSKA PČELA SMOLARICA U SRBIJI
Centar za biologiju pčela, Biološki fakultet u Beogradu

 • Šta tražimo?
 • Zašto je tražimo?
 • Gde i kada možete videti ovu pčelu ?
 • Nova pčela i "stare" pčele – kako je prepoznati?
 • Poređenje velike pčele smolarice sa medonosnom pčelom
 • Koliko liči na nešto što smo (možda) viđali – možemo li pogrešiti?
 • Razlike između ženki i mužjaka
 • Šta da uradite ukoliko primetite ovu pčelu?
 • Šta se dešava sa podacima?
 • Poređenje velike pčele smolarice i dve vrste stršljena
 • Poređenje velike pčele smolarice sa mamutskom osom

PROJEKAT PRAĆENJE ŠIRENJA AZIJSKE VELIKE PČELE SMOLARICE (MEGACHILE SCULPTURALIS) U SRBIJI


Izvor: Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu - Centar za biologiju pčela (SRBee@bio.bg.ac.rs) Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS

SRBIJA BEZ GMO: DVA ZAKONA, 20 GODINA - 1 OD 15 PROJEKATA ZA KOJE GRAD KRAGUJEVAC RASPODELJUJE SREDSTVA

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN


DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar