Uhapšeni Nebojša Petković i Zlatko Kokanović (UG Ne damo Jadar) nakon blokiranja pruge Loznica-Zvornik

Uhapšeni Nebojša Petković i Zlatko Kokanović (UG Ne damo Jadar) nakon blokiranja pruge Loznica-Zvornik

Aktivista Udruženja "Ne damo Jadar" Nebojša Petković uhapšen je danas u Loznici, potvrdila je za Insajder njegova supruga Marijana. Kako je naveo aktivista Zlatko Kokanović upravo su i njega i još trojicu aktivista uhapsili.


"Evo me upravo u ’marici’, priveli su i mene i još trojicu ljudi", kaže za Insajder Zlatko Kokanović.

Aktivisti udruženja "Ne damo Jadar“ danas su na dva sata blokirali železničku prugu kod Loznice, zbog mogućnosti da Ustavni sud, kako je najavio direktor pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović, u četvrtak, 11. jula, usvoji inicijativu kompanije Rio Tinto i poništiti odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar.

VIDEO: BLOKADA


VIDEO: HAPŠENJE

Svega nekoliko minuta ranije, Kokanović je za Insajder ocenio da se neće pomeriti sa pružnog prelaza dok ne puste Petkovića.

"Blokirali smo pružni prelaz u Banjskom šoru na dva sata kao upozorenje. Policija je došla, vadili su i pendreke. Mi nećemo da se raziđemo dok ne puste Nebojšu", kaže za Insajder aktivista i meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović.

Kokanović se obratio i iz ’marice’.

- Pratite situaciju. U četvrtak je sednica u Ustavnom sudu gde treba da se poništi Uredba o Prostornom planu područja posebne namene koju je Vlada donela pre dve godine. Dođite u što većem broju. Za sve ostale podatke i o dešavanjima pratite stranicu udruženja Ne damo Jadar. Objavili su nam rat!


Oglasila se i Ljiljana Bralović, predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koja je potvrdila da su uhapšeni još Vladan Jakovljević i Slaviša Rosić.

- Ko god je u mogućnosti, ja bih zamolila da dođe pred SUP u Loznicu i da daju podršku našim saborcima, a ja krećem sa moje Suvoborske Grede. Situacija je vrlo ozbiljna.


Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“ navela je da će, ukoliko policija ne pusti uhapšene, aktivisti doći ispred zgrade MUP-a.

„Dogovor je da ne stojimo ispred SUP-a. Pustiće ih navodno sve kad im uzmu izjave, ali se nećemo udaljavati dalje od opštine, pošto nikom ništa ne verujemo. Svi aktivisti Udruženja „Ne damo Jadar“ moraju biti pušteni u roku od pola sata, a u slučaju da ih ne puste svi se vraćamo ispred SUP-a“, rekla je Petković.

Protiv sedmoro ekoloških aktivista iz organizacije „Ne damo Jadar“ policija je podnela krivične prijave zbog „ometanja u radu policijskih službenika“ i „napada na policijske službenike“.

Advokat Dušan Filipović naveo je da će privedeni biti pušteni jer tužilaštvo nije predložilo zadržavanje.

Izvori: Insajder; Ne damo Jadar; N1; Suvoborska greda
Obrada: Prviprvinaskali.com


RIO TINTO NEMA ISKUSTVA SA RUDNICIMA LITIJUMA, PROJEKTI U ARGENTINI I SRBIJI SU NEUPOREDIVI - ZAKLJUČCI IZ ODGOVORA PORTALU PRVI PRVI NA SKALI 

Rio Tinto nema iskustva sa rudnicima litijuma, projekti u Argentini i Srbiji su neuporedivi - zaključci iz odgovora portalu PRVI PRVI NA SKALI

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Zvončica
    07.07.2024

    Policiji poruka da što pre stane uz narod i ne bruka i sebe i svoju decu!!! Glupanderi jedni, bijete i hapsite sopstveni narod štiteći gamad na vlasti i Rio Tinto koji dolazi da vam uništi zemlju!!! Budite hrabri i kažite dosta!!!

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html