Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana

Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana

Prijavu sugrađanina Andreja Ivoševa od subote 27. februara da se fekalna kanalizacija izliva u Šumaričko jezero, prosledili smo JKP Vodovod i kanalizacija, iz kojeg nam je danas javljeno da je ekipa tog preduzeća obišla lokaciju i raspušila sporni kolektor.

- Došlo je do začepljenja kolektora u naselju Šumarice koji prolazi trasom iznad Šumaričkog jezera. Tom prilikom je došlo do izlivanja fekalija iz jedne stacionaže locirane iznad uliva potoka u Šumaričko jezero. Ekipe održavanja kanalizacione mreže su obilaskom locirale mesto zapušenja kolektora i izvršile raspušavanje istog, stoji u odgovoru koji nam je uputio Goran Ljubisavljević, rukovodilac Sektora za sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u JKP Vodovod i kanalizacija.

PRVI PRVI NA SKALI Raspušen kolektor iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana 2021

Foto: JKP Vodovod i kanalizacija/Prviprvinaskali.com

Kako saznajemo, Odeljenje za održavanje fekalne i kišne kanalizacione mreže nedeljno obilazi sve kolektore na području grada Kragujevca.

Našu pretpostavku da je uzrok problema koji se ponavlja u ovom naselju - ljudski faktor, Ljubisavljević potvrđuje:

- Zapušenja kolektora i kanalizacionih linija su posledica prisustva čvrstih materija koje nesavesni građani ubacuju u odvode i kanalizaciona okna.

PRVI PRVI NA SKALI Raspušen kolektor iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana 2021 2

Podsećamo da je i ranije bilo problema sa zagađenjem jer je bio zapušen fekalni kolektor. Tako su građani 2015. godine prijavili komunalnoj inspekciji problem sa kolektor na kraju ulice Ive Andrića, otpadna voda je izliva u potok koji se takođe uliva u jezero Šumarice, pisale su Kragujevačke.

I naredne godine kolektor je bio sporan, a sem oštećenja na njemu, problem je uvećan time što je proradilo klizište. I tada je konstatovano u JKP Vodovod i kanalizacija da je ljudski nemar, uz nesavesno ponašanje, glavni uzrok.

Te 2016. godine udruženje Ekomar realizovalo je istraživački projekat kojim je pokazalo da je jezero bogato životinjskim svetom, a što se tiče biološke raznovrsnosti, neke autohtone vrste nisu više deo hidrosistema jezera. Humanog otpada nije bilo jer je jezero čišćeno, ali je zato bilo fekalnih naslaga, mulja, bakterija i algi, čulo se u emisiji "Stakleno zvono".

Iste godine, ovo jezero nije bilo bezbedno za kupanje jer su analizama Instituta za javno zdravlje pronađene koliforne bakterije u vodi, što je moguće fekalno zagađenje.

Foto: Andrej Ivošev; Stakleno zvono (snimak ekrana)

ARHIVA PPNS

IZLIVANJE FEKALNE KANALIZACIJE U ŠUMARIČKO JEZERO!

DEPONIJA U KRAGUJEVCU - PRE I POSLE ČIŠĆENJA (FEBRUAR 2021)

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html