Zdravih 50 za zdrav grad - studenti sadnjom stabala obeležili pola veka postojanja PMF-a

Zdravih 50 za zdrav grad - studenti sadnjom stabala obeležili pola veka postojanja PMF-a

Sadnjom 50 zimzelenih stabala u Botaničkoj bašti, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, uz podršku grada, obeležili su 50 godina rada i postojanja ove visokoobrazovne ustanove. Sadnice su obezbedili kroz projekat "Zdravih 50 za zdrav grad" finansiran od strane grada, a podršku su dobili i od svojih profesora koji su zajedno sa studentima postavljali sadnice, objavljeno je na sajtu Grada.

- Kragujevac je finansirao projekat sadnje 50 stabala jele, smreke, tuje, čempresa kojom su se studenti PMF priključili obeležavanju jubilarnih 50 godina postojanja i rada. Na ovaj način smo želeli da studentima damo vetar u leđa da doprinesu očuvanju prirodne sredine u našem gradu, rekao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za za unapređenje i zaštitu prirode i životne sredine.

On je podsetio da je nedavno u saradnji sa studentima FIN Univerziteta u Kragujevcu zasađeno 20 platana u Divostinu.

- Fakultet ove godine obeležava 50 godina rada i drago mi je da su se studenti sadnjom drveća u Botaničkoj bašti, priključili tome, rekla je prof. dr Marija Stanić, dekan PMF Univerziteta u Kragujevcu. Naše je zadovoljstvo što obrazujemo svesne mlade ljude koji pored studija i profesionalnog obrazovanja imaju odgovornost i doprinose očuvanju životne okoline.

Svako stablo kad god se posadilo je dobrodošlo, zaključila je prof. dr Stanić.

- U okviru projekta "Zdravih 50 za zdrav grad" podržavamo ekologiju i ozelenjavamo naš grad. To nije jedini projekat koji je Unija studenata PMF-a realizovala uz podršku grada. Iz godine u godinu trudimo se da realizujemo afirmativne projekte, da svako od kolega da svoj doprinos i za fakultet i za grad, kazao je Nikola Milanović, predsednik Unije studenata PMF-a.

FB ALBUM PMF-A

Održivost zelene površine u gradovima neophodna je iz mnogo razloga, pre svega tu je kvalitet vazduha koji utiče na zdravlje stanovnika, vizuelna privlačnost grada, efekat hlađenja, smanjenje brzine vetra, globalnog zagrevanja i mnogih drugih faktora, navedeno je, pored ostalog, u opisu ovog projekta.

Uz sadnju drveća, bile su predviđene i edukativne radionice u Botaničkoj bašti.

Nosilac projekta bila je Unija studenata PMF, a partner je bila Asocijacija studenata PMF.

Izvori: Grad Kragujevac; Ekologija Kragujevac
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI 


ARHIVA PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html