Bol u zadnjem delu pete

Bol u zadnjem delu peteJedan od razloga bola u zadnjem delu pete može biti plantarni fascitis - upala plantarne fascije i posledica je njenog prenaprezanja. Veoma je česta, a u sportskoj populaciji karakteristična je za trkače. Plantarna fascija je debeli sloj vezivnog tkiva koji se prostire od petne kvrge do početaka prstiju (proksimalne falange prstiju).

Funkcija plantarne fascije jeste održavanje uzdužnog svoda stopala. Kada stres koji deluje na nju prevaziđe sposobnost tkiva da ovu funkciju obavlja, nastaje plantarni fascitis.

Faktori za nastanak plantarnog fascitisa su mnogobrojni, ali su to najčešće mehanički. Ti faktori doprinose prenaprezanju, odnosno stresu plantarne fascije i to mogu biti: različite aktivnosti, ravno stopalo, gojaznost, itd. Ukoliko faktori koji izazivaju plantarni fascitis dugo deluju, plantarni fascitis se može razviti u plantarnu fasceozu, odnosno, degenerativan i hronični proces.

Što se tiče simptoma, pacijenti osećaju bol u donjem delu pete koji je na početku dana najintenzivniji. Još jedan od simptoma jeste otežano savijanje stopala (ograničena dorzalna fleksija).

Dijagnoza plantarnog fascitisa se postavlja najčešće ispitivanjem pacijenta i fizikalnim pregledom. Pacijent se žali na gorenavedene simptome, posmatramo pacijenta u toku pokreta i u toku stajanja, a takođe je za ovaj proces karakteiristična tzv. petna bodlja, mala kalcifikovana masa koja je nastala kao posledica zapaljenskog procesa. Dijagnoza se može postaviti i rendgenom, ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonansom.

Kod tretmana, kao i kod svakog zapaljenja, prvo se koristi led i mirovanje, blaga masaža, kako bi se otklonili znaci zapaljenja i uspostavila cirkulacija. Uzimaju se NSAIL (antinflamatorni lekovi koji se mogu koristiti u vidu antiinflamatornog gela). Potrebno je da se fascija zaštiti od ponovnog stresa, tj. da se spreči njeno istezanje tokom hoda i stajanja. U tu svrhu koriste se ulošci, a poenta ovih uložaka je da se peta blago izdigne kako bi se težina tela prenela na prednji deo stopala i smanjilo opterećenje na svod stopala. Mogu se nositi noćne udlage koje stopalo drže pod pravim uglom.

Polako treba uvoditi vežbe mišića koji održavaju svod stopala (slične vežbama kod ravnog stopala), istezati mišiće zadnje i jačati mišiće prednje lože potkolenice i primenjivati lagana istezanja fascije, pogotovo uveče kako bi se smanjio intenzivan bol ujutro.

Bitno je nositi čvrstu obuću koja obezbeđuje zglobove stopala, odnosno, sprečava istezanje fascija i mikrotraume. Ukoliko trenirate, morate napraviti pauzu i uvoditi se polako ponovo u trening, a sa vežbama prestajati čim se pojavi bol.

Važno je pridržavati se ovih mera i kontrole kod vašeg lekara kako se ovo stanje ne bi ponavljalo a kasnije prešlo i u hronično i kako se ne bi iskomplikovala do stadijuma kada je potrebno hirurško lečenje.

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o bolu u zadnjem delu pete ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

KORISTAN VIDEO


Prva objava na PPNS: 21. 2. 2015.

Ilustracije: Rothmandpm
Mirjana Pavlović


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 3

 • Ivan
  02.01.2017

  Imam spustena stopala od rodjenja. Sada imam 58 god i cesto igram tenis. U poslednje vreme, problem sa petom i to desne noge. Boli me peta , sutradan posle igre. I to tako da tesko hodam i bol je vezan za istezanje pete, tj povlacenjem stopala prema gore. Osecam bol u donjem , zadnjem delu pete. Obicno posle dan dva prodje. Ali se javlja posle svakog tenisa, u zavisnosti od "tezine" meca zavisi i bol. Kupio sam silikonske uloske za petu i time ublazio posledice. Kako da ih umanjim sto vise. Uloscima za patike? Vezbama? Ili sve zajedno? Hvala unapred na odgovoru

 • jelena nikolic
  31.01.2017

  Postovani,imam sina od sest godina i ima bolove u peti otezano hoda ,vidno,sta da radim?

 • Mirjana
  26.10.2022

  Od aprila ove god.osećam bol u petama posle ustajanja.Bol se pojavio od jednom u obe pete.Kad hodam bosa osećam kao da mi nisu čvrst oslonac.U stanju mirovanja osećam kao neko zategnute.Kad istežem petu malo osetim poboljšanje pri prvim koracima.Imam čukljeve koji su sa strane pocrveneli, i više puta vidim crvenilo na stopala.Imam preko 60 god.Veliki pozdrav i hvala unapred.

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html