Obrtni moment sile, II deo

Obrtni moment sile, II deo

Pre upoznavanja sa novim sadržajem, preporučujem da se podsetite prošlonedeljnjeg članka.

Obrtni moment sile u kružnom kretanju predstavlja proizvod intenziteta sile, kraka preko koga ta sila deluje i sinusa ugla pod kojim ta sila deluje. Pošto je u prvom delu objašnjen intenzitet i krak sile mišića i sila otpora, preostalo je da objasnim ugao pod kojim deluje sila u kružnom kretanju i kako on deluje na obrtni moment.

Ugao pod kojim neka sila u kružnom kretanju deluje je ugao između vektora te sile i uzdužne osovine segmenta koji se pokreće.

Vektor predstavlja intenzitet, smer i pravac sile (intenzitet - dužina vektora, pravac - pravac vektora, smer - strelica)

Ugao sile mišića (Um)

To je ugao između uzdužne osovine segmenta koji se kreće i uzdužne osovine mišićnog pripoja (jer to je, u stvari, napadna linija sile mišića). Gleda se onaj ugao koji je bliži zglobu (pogledati sliku).

Ugao sile otpora (gravitacije)

Uo je ugao između vertikale i uzdužne osovine segmenta koji se kreće. Gledamo ugao koji je dalji od zgloba. (vidi ilustraciju)

Razjasnili smo šta su uglovi sila, ali ne i kako oni deluju na obrtni moment, pa još i sinus ugla. Pratite pažljivo...

Što je ugao bliži uglu od 90 stepeni, obrtni moment će biti veći. Zašto?

Kada sila deluje tačno pod uglom od 90 stepeni, ona se 100 odsto troši na izvođenje pokreta, odnosno ne razlaže se.

Primer: Ako primenimo silu od 10N pod uglom sile mišića od 90 stepeni, utrošiće se svih 10N. Sila se 100 odsto ispoljava, maksimalno se troši na izvođenje kružnog pokreta.

Međutim, kako se ugao odaljava od 90 stepeni (prema nuli ili uglu od 180 stepeni), sila se razlaže na dve komponente: efikasnu (tangencijalnu) i neefikasnu (radijalnu). Suština je da se efikasna komponenta troši na izvođenje pokreta i deluje uvek pod pravim uglom u odnosu na segment, a radijalna deluje duž segmenta.

Efikasna komponenta sile se smanjuje kako se ugao udaljava od 90 stepeni, a neefikasna (radijalna) se povećava.

Pošto se efikasna komponenta sile smanjuje, to znači da se sila mišića neće ispoljavati više 100 odsto na izvođenje kružnog pokreta. Ona se sad razlaže i sve što se više udaljavamo od ugla od 90 stepeni, ona će se sve manje ispoljavati kao efikasna komponenta (na izvođenje pokreta), a sve više kao radijalna (deluje duž segmenta u vidu trakcije ili aproksimacije zglobnih površina).

Vrlo je važno naglasiti da ovde mišić na ulaže svoju maksimalnu snagu, kada govorimo o sili mišića, to bi značilo da on uključuje sve svoje motorne jedinice (što se dešava samo u izuzetnim uslovima), već snagu koju ulaže maksimalno ispoljava na izvođenje pokreta - to je 100 odsto kao efikasna komponenta, ne dolazi do razlaganja. Pod svakim drugim uglom sila će se razložiti, efikasna komponenta neće biti maksimalna i mišić neće ispoljiti 100 odsto svoje snage na izvođenje pokreta, samim tim biće manje efikasan.

Kakve sve to veze ima sa sinusom i kosinusom ugla (vidi ilustraciju)?

  • Sinus ugla - to je odnos između hipotenuze i naspramne katete
  • Kosinus ugla - odnos između hipotenuze i nalegle katete

Efikasna komponenta ponaša se kao sinus ugla, a neefikasna kao kosinus. Sinus ugla od 90 stepeni je 1 i to je najveća vrednost koju sinus može da ima.

OM = sinUxKxI

  • sinU - sinus ugla
  • K - krak sile
  • I - intenzitet sile

Udaljavanjem od 90 stepeni, sinus ugla je sve manji, da bi pod uglom od 180 i O bio jednak nuli. Stvar je u tome da se efikasna komponenta predstavlja sinusom ugla. Detaljnije o efikasnosti mišića, sinusu i kosinusu, u sledećem člancima...

Crteži nisu najprecizniji, tj. dužine vektora nisu u pravilnoj srazmeri, pa se zbog toga izvinjavam.

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o obrtnom momentu sile ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

Mirjana Pavlović
Izvor: Fizioterapija

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Ivana Stojkovic
    14.06.2016

    Da li mozete objasniti efikasnu i neefikasnu komponentu u koncentricnoj i ekscentricnoj kontrakciji?

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html