Pravilno disanje

Pravilno disanjeKako pravilno disati i šta tačno znači "disati iz stomaka"? I zbog čega je to bitno?

Odgovori su vrlo jednostavni i uz malo koncentracije i truda, moguće je steći navike efikasnijeg i pravilnijeg disanja.

Postoje tri tipa disanja:

  • gornje rebarno disanje
  • donje rebarno disanje
  • abdominalno disanje

Donje rebarno disanje i abdominalno disanje su vrste disanja koja bi čovek trebalo da usvoji.

Razlog tome jeste što su ovi tipovi disanja efikasniji, troše manje energije, a unose više kiseonike nego gornje rebarno disanje, pa je logično zbog čega ih je potrebno usvojiti i u toku mirovanja i u toku fizičkih napora.

Za donje kostalno disanje i abdominalno disanje zaduženi su međurebarni mišići i dijafragma.

Međurebarni mišići su mišići koji se nalaze između rebara, a dijafragma predstavlja veliki mišić koji se nalazi između grudne i trbušne duplje. Kontrakcijom međurebarni mišića i dijafragme donja rebra se šire i dijafragma se spušta dole. To povećava prostor u grudnoj duplji i dozvoljava da vazduh uđe u pluća.

Proverićete da li dišete pravilno tako što jednu ruku stavite na grudnu kost, a drugu na trbuh. Ruka na grudnoj kosti ne bi trebalo da se pomera pri pravilnom disanju u miru, a pri dubokom disanju neznatno u odnosu na ruku na trbuhu čije pomeranje treba da bude vidno. Prilikom dubokog disanja, stavite obe ruke na donja rebra i trebalo bi tad da se pomera i stomak i da osetite širenje donjeg dela grudnog koša.

Sve ovo bi trebalo da radite pred ogledalom, pa osim što stavljanjem ruke na grudnu kost proveravate da li je kod vas zastupljeno manje zdravo i efikasno gornje rebarno disanje, takođe možete posmatrati da li se vaša ramena podižu tokom disanja. Ukoliko primetite pokrete ramena i ključne kosti, to je znak da ne dišete pravilno.

Isto tako je važno da imate svest o prostoru koji zauzimaju pluća u vašem telu i da ovi tipovi disanja pomažu efikasnijoj ekspanziji pluća. Dijafragma je takođe bitna za stabilizaciju središnjeg dela trupa, pa je zato njen značaj dvojak.

Postoje vežbe stimulacije pravilnih obrazaca disanja kao i jačanja disajnih mišića o kojima će biti reči u sledećem članku.

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje iz oblasti fizioterapije javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS. Sa zadovoljstvom ćemo da odgovorimo.

udisaj-izdisaj

KORISTAN VIDEOPrva objava na PPNS: 31. 1. 2015.

Ilustracije: My net diary
Mirjana Pavlović


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html