Promenite način sedenja

Promenite način sedenja

Sati i sati proveden i za kompjuterom - to je postao deo skoro svačije svakodnevnice. Svaki statički položaj koji dugo traje predstavlja stres i napor za mišićno-skeletni sistem što prouzrokuje ponavljajuće mikrotraume, a zatim i disfunkciju. Mišići, tetive, zglobovi, nervi mogu biti izloženi produženom naporu i stresu, a zatim dati i simptome u vidu bola, trnjenja, napetosti, umora itd.

Kako biste što više smanjili rizik od ove pojave, važno je da u toku rada na kompjuteru:

  • vodite računa o pravilnom odnosu segmenata
  • pravite češće pauze
  • radite vežbe

Na obrađenoj ilustraciji su opisani položaji u kojima bi segmenti trebalo da vam se nalaze kako bi pomenute strukture mišićno-skeletnog sistema trpele što manje stresa. Ovo možete modifikovati po želji, na primer, ukoliko nemate stolicu čija se visina može podesiti, staviti nešto na nju ili podmetnuti nešto ispod nogu, ako ne vidite dobro, povećajte slova na monitoru kako distanca lica od monitora ne bi bila prekratka itd.

Kao što se može videti, poenta je da kičmu dovedete u što neutralniji položaj, što se postiže uglovima između segmenata i distancom lica od monitora, podešavanjem visine na kojoj se nalazi monitor i tastatura i podmetačima za donji deo kičme. Ramena treba da budu opuštena. Ručni zglob i skočni zglob treba da su u neutralnoj poziciji.

Ovo je vrlo važno za ručni zglob, prilikom kucanja na tastaturi, da uvek bude što približniji položaju između volarne i dorzalne fleksije (što postižemo visinom tastature), ulnarne i radijalne devijacije. Miš treba da bude što bliži tastaturi.

Na nekim mestima ćete naći podatak da ugao u zglobu kuka i kolena treba da bude 90 stepeni, a negde da to treba da bude 100 stepeni. Sami odredite šta vam više prija, ali da veličina ugla bude u tom rasponu, ne manja ili veća. Delovi tela koji najčešće podležu disfunkciji na ovaj način su kičmeni stub, pogotovo slabinski i vratni deo kičmenog stuba, ramena, laktovi, ručni zglob... 

Uz ovo, potrebno je redovno bavljenje fizičkom aktivnošću kako bi vaš mišićno-skeletni sistem bio u što boljem stanju. Ne čekajte da vas telo suviše opominje, promenite način sedenja za kompjuterom ukoliko to već niste uradili.

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje iz oblasti fizioterapije javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS. Sa zadovoljstvom ćemo vam odgovoriti. 

VIDEO PRILOG: LAPTOP ERGONOMICS - BASIC TIPS: ADULT OR CHILD LAPTOP USE AT HOME, WORK OR SCHOOL

Prva objava na PPNS: 14. 12. 2014.

Ilustracija: ergonomics info
Mirjana Pavlović ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html