Šta je spondiloliza?

Šta je spondiloliza?

Spondiloliza se odnosi na separaciju pršljena. Naime, pršljen se sastoji iz tela (corpus vertebrae), luka pršljena (arcus vertebrae), gornjeg i donjeg zglobnog nastavka (procesus articularis superior et inferior) koji čine facetni zglob između dva susedna pršljena. Deo luka pršljena koji se nalazi između ova dva nastavka se zove pars interarticularis. On se nalazi posteriorno od kraka luka pršljena (pediculus arcus vertebrae) a anteriorno od lamine luka pršljena (lamina arcus vertebrae). Pars interarticularis predstavlja najslabiji deo luka pršljena u smislu svoje koštane strukture.

Spondiloliza predstavlja defekt u pars interarticularis-u zbog čega nastaje separacija pršljena. Može biti bilateralna i unilateralna. Najčešće je zahvaćen peti lumbalni pršljen (L5), a drugi po učestalosti je četvrti lumbalni pršljen (L4). Najčešća komplikacija spondilolize jeste spondilolisteza.

Dva puta se češće dešava kod muškaraca nego kod žena, smatra se da genetika takođe ima udela u nastajanju ovog defekta. Najčešće nastaje kod mladih sportista između 10. i 15. godine života. Ponavljanim opterećenjem na ovaj deo pršljena, mogu nastati stres-frakture pars interarticularis-a. Smatra se da najveći stres na ovu strukturu proizvode pokreti hiperekstenzije i manje - rotacije. Zbog toga, u faktore rizika spadaju sportovi u kojima se forsiraju pokreti ekstenzije i rotacije kičmenog stuba, kao što je npr, gimnastika, umetničko klizanje, balet, odbojka, fudbal, itd. Fraktura ovog dela pršljena može nastati naglo, tokom nekog brzog pokreta prevelikog obima. Isto tako, uzrok defekta pars interarticularis-a može biti urođena slabost strukture koštanog tkiva, kao i usled degenerativnih promena na kičmenom stubu.

Ovo stanje može i ne mora imati simptome. Ukoliko ima simptome, to su bol u kičmi koji se provocira hiperekstenzijom kičmenog stuba, dugim stajanjem ili hodanjem, a koji prolazi u mirovanju.

Test po Mišelu ili Test unilaterne ekstenzije se izvodi na sledeći način:

Pacijent stoji na jednoj nozi dok je druga savijena u kolenu, terapeut povlači kičmu pacijenta u ekstenziju, ukoliko se pojavi bol, test je pozitivan. Za potvrdu dijagnozu, najpouzdaniji su kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonansa (MR).

Što se pre dijagnostifikuje spondiloliza, veća je šansa da se spreči spondilolisteza i da se ovaj problem reši konzervativnim putem. Pod konzervativnim tretmanom podrazumeva se, u zavisnosti od potrebe, medikamentozna terapija, mider, na početku prevashodno mirovanje, prestanak sportskih aktivnosti i smanjen intenzitet dnevnih aktivnosti, izbegavanje naglih pokreta, nekorektnih položaja, dizanje tereta, itd, zatim, fizikalna terapija (aparaturne procedure za otklanjanje bola), kineziterapija (jačanje mišića stabilizatora trupa - tzv. "kor") kao i vežbe istezanja, u skladu sa stadijumom oporavka.

Ukoliko konzervativno lečenje ne da željene rezultate, primenjuje se hirurško lečenje.

KORISTAN VIDEO 

Za posetioce portala PPNS: do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o spondilolizi ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

Mirjana Pavlović 
Ilustracija: anat.stonybrook.edu

Print Friendly and PDF

Komentara: 4

 • Gordana
  22.04.2018

  Poštovanje, 18.04.2018 sam imala povredu glave i vratnog dela kičme.Posle pregleda u Urgentnom ustanovljena je fraktura lamine uz donju zglobnu površinu četvrtog vratnog pršljena.Nosim kragnu.Interesuje me koliko je opasna povreda i koliko treba da lamina zaraste.S poštovanjem Gordana

 • NIKOLA
  10.11.2022

  Poštovani, da li osoba koja ima 17 godina, a aktivno se bavi fudbalom, može nakon dijagnostikovanja spondinolize uopšte više da se bavi fudbalom i ako ne koji sport je dozvoljeno trenirati? Hvala na odgovoru.

 • Ivan
  02.01.2023

  Imam slicno pitanje kao i Nikola samo sto je dete mladje godinu dana,i ako imate preporuku za nekog neurohirurgija bio bih vam zahvalan.Hvala

 • ППНС
  03.01.2023

  Поштовани Иване, као и претходним посетиоцима, послали смо Вам мејл на адресу коју сте уписали. Захваљујемо за поверење и желимо брз опоравак. С поштовањем, ППНС

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html