VF Physical: Fizikalna terapija - laseroterapija

VF Physical: Fizikalna terapija - laseroterapija

Fizikalna terapija koristi razne oblike fizičke energije (svetlost, zvuk, magnetizam, elektricitet, toplotnu energiju, mehaničku...) u cilju lečenja oboljenja, povreda i njihovih posledica. Pri tome se pojedini oblici fizičke energije koriste pojedinačno ili kombinovano, prema potrebi uporedo sa medikamentoznim ili hirurškim lečenjem. Promene koje možemo očekivati posle primene određenih procedura fizikalne terapije su poboljšanje cirkulacije, ishrane i trofike tkiva, samim tim sprečavanje zastoja krvi i otoka tkiva. Mogu se ubrzati i regenerativni procesi, kako u pogledu anatomske i fiziološke, tako i funkcionalne regeneracije.

Fizikalna terapija ima značajnu ulogu u lečenju i osposobljavanju pacijenata sa težim i lakšim povredama koje su posledica fizičke traume, u periodu postoperativnog oporavka, nakon dužeg mirovanja, kod stanja koja nastaju kao posledica moždanog udara, kod poremećaja motornog razvoja kod dece. Veoma važnu ulogu ima i u preventivnom delovanju, a sastavni je deo i trenažnog i takmičarskog procesa u sportu.

Laseroterapija

Istorijat počinje od 1917. godine od Alberta Ajnštajna i njegove hipoteze o indukovanoj emisiji preko Mejmana koji 1960. godine patentira nov izum - laser. Reč "laser" predstavlja skraćenicu light amplification by stimulated emision of radiation što znači pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja. Laser je jedna od najmlađih metoda koja se danas primenjuje u savremenoj medicini, a uprkos tome toliko prihvaćen da u većini medicinskih grana (hirurgija, fizikalna medicina, traumatologija, dermatologija, kozmetika...) predstavlja nezamenljivo sredstvo.

Svoje značajno mesto zauzeli su u fizikalnoj terapiji i estetskim tretmanima.

U fizikalnoj terapiji usled primene lasera dolazi do bioloških promena koje su posledica kako samog zračenja, tako i specifičnog odgovora organizma. Laserskim nadražajem pojedinih zona pokreću se mehanizmi stvaranja aktivnih supstanci sa analgetičkim (protiv bola), antiinflamatornim (protiv upale tkiva), antiedematoznim (protiv otoka) i spazmolitičnim (smanuje "grč" mišića) dejstvom. Laseroterapijom je moguće stimulisati rast i regeneraciju ćelija vezivnog tkiva (tetive, hrskavice, kosti...), ali i nervno mišićnih tkiva. Podstiče se aktivnost tkiva (promene u sadržaju specifičnih enzima, povećanje produkcije ćelijskih produkata...).

Laseri koji se koriste u fizikalnoj medicini spadaju u grupu lasera male snage zbog čega nemaju izraženo termičko dejstvo, već se njihovo delovanje ispoljava zahvaljujući apsorpciji, odnosno upijanju energije od ćelija obasjanog tkiva.

Ovo menja metabolizam ćelija u pravcu normalizacije i oporavka funkcije prvo samih ćelija, zatim tkiva i na kraju celog organizma. Još uvek se ne zna zašto, ali na lasersku stimulaciju oštećene ćelije reaguju mnogo jače nego zdrave. To je verovatno jedno od objašnjenja uspešnosti primene lasera u stimulaciji zarastanja rana, posebno hroničnih.

Pored lokalnih, laser ima i udaljene efekte koji su posledica stimulacije nervnih završetaka i aktivacije nervnog sistema. Zbog toga je laser moćno sredstvo u borbi sa bolom različitog uzroka. Naravno, što je uzrok bola akutniji, verovatnoća brzog obezboljavanja i oporavka je veća. Pored neposrednog, laser ima i odloženo (efekti se mogu ispoljiti i nekoliko sati posle terapije) i kumulativno dejstvo, što znači da se efekti zračenja "sabiraju" i zbog toga mogu da se održavaju i više nedelja ili meseci. Prednosti primene lasera su i u tome što je metoda bezbolna, beskrvna, traje kratko, najčešće pet do deset minuta. Obično se ponavlja 8-10 dana zaredom. Za lečenje pojedinih vrsta bola dovoljno je i tri do pet dana.

Upotrebom lasera moguće je povećati regeneraciju limfnih sudova i vena, usporiti i smanjiti stvaranje fibroznog tkiva (smanjuje procenat neadekvatno zaraslih rana), stimulisati nervne i mišićne funkcije... Značajno se skraćuje vreme lečenja zbog pozitivnog uticaja na regeneraciju kosti, regeneraciju perifernih nerava, mišićnih vlakana i kože. Treba napomenuti i da je ovo odličan terapijski izbor kod sportskih povreda, kao i kod rana koje sporo zarastaju kao sto su venski ulkusi.

Upotreba lasera je indikovana kod: bolnih sindroma, preloma kostiju, sportskih povreda, povreda zglobova, ligamenata, tetiva i mišića; zapaljenskih reumatskih bolesti (reumatoidni artritis, giht...), cervikalnog i lumbalnog sindroma, degenerativnih oboljenja kičmenog stuba i perifernih zglobova (gonartroza, koksartroza, artroze sitnih zglobova šake), oboljena vezivno tkivnih elemenata, radikulopatije, neuralgija, neuritisa; rana koje sporo zarastaju, opekotina; proširenih kapilara, raznih dermatoza; u čitavom nizu tretmana u okviru estetske medicine (epilacija, uklanjanje tetovaza, lifting tretmani...).

Upotreba lasera kontraindikovana je u trudnoći, kod malignih bolesti, epilepsiji, predelu oko očiju i štitne žlezde, hemoragičnim sindromima, kod srčanih bolesnika posebno u delu oko grudne kosti, kod ugrađenog pejsmejkera.

Do sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje za fizioterapeuta (oblast fizioterapije, fizikalne medicine) - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom, u nadi da ćemo biti od koristi za vaše zdravlje.

VF PHYSICAL SAJTFB STRANA, INSTAGRAMSTRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Bahrija Šaulić
    22.12.2018

    MOJE MUKE POCINJU OD 2002 G TRIPUT SU MI PERISALI KICMU JA SADA OPET TRPIM VELIKE BOLOVE ZBOG KOJI SAM PRIMALA INFUZIJE SAD MI JE RADENA MR ZAKLJUCAK;; RETROLISTEZA KORPUSA L4 1STEPENA I ANULARNO PROSIRENJE4 DISKA NA L3 NIVOU SA KRITICNIMSUZENJEM SPINALNOG KANALA RETROLISTEZA KORPUSA L5 1 STEPENA I PSEUOPROTRUZIJA 4 DISKA NA L5-S1NIVOU UZ POSLEDICNI DISKORADIKULARNI KONTAKT SA OBA S1 KORENA BILA BI VAM ZAHVALNA DO GROBA DA MI OBJASNITE OCEMU SE TU RADI JEL MI NECE NISTA KONKRETNO DA KAZU JEL SE ZBOG OVOGA IDE NA OPERACIJU ILI OSTAJE DA SE MUCIM DOK SAM ZIVA SA VELIKIM POSTOVANJE HVALA VAM PUNO

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html