VF Physical: Fizikalna terapija - ultrazvučna i magnetna terapija

VF Physical: Fizikalna terapija - ultrazvučna i magnetna terapija

Ultrazvučna terapija je veoma prisutna forma fizikalne terapije.

Terapeutski ultrazvuk koristi se na frekvencijama od 1 MHz ili 3MHz, u kontinuiranom ili impulsnom režimu u različitim ciklusima. Terapija ultrazvukom je klasifikovana kao mehaničko-termička terapija s obzirom na složeni efekat koji se dobija.

Mehaničko delovanje potiče od ultrazvučnih pulsacija čime se postiže posebna mikromasaža ćelija tkiva.

Toplotno delovanje se manifestuje umerenim povišenjem lokalne temperature tkiva koje se tretira, u granicama prodornosti tih talasa i izražene vazodilatacije. Hemijsko delovanje se ispoljava pojačanjem oksidacionih procesa u tkivima i ubrzanju njihovog metabolizma.

Terapijsko dejstvo - prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije je u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama (strukture sa visokim sadržajem kolagena). Ultrazvuk deluje analgetički (smanjuje bol), pospešuje regeneraciju tkiva i smanjuje mišićni spazam. Izaziva reapsorbciju otoka i povećava lokalnu cirkulaciju krvi. Ubrzava zarastanje zapaljenja i pospešuje zarašćivanje tetiva i mišića posle povreda. Ultrazvuk stimuliše osteogenezu kosti posle preloma, i za to se koristi u veoma malim dozama.

Zavisno od parametara (forme impulsa, trajanja impulsa, pauze, frekvencije, jačine) možete se usredsrediti na postizanje termičkog efekta (porast temperature i refleksija o prepreke na tkivo, kao što su kosti i zglobovi) ili na mikromasažu tretiranog segmenta tkiva. Ultrazvučni aparati imaju mogućnost emisije konstantnog i impulsnog ultrazvuka. Kod impulsnog ultrazvuka izostaje termički efekat, mehanički ostaje, tako da on ima prednosti kod akutnih bolnih stanja i svežih povreda, osetljivosti na toplotu i svuda tamo gde je potebno izbeći termički efekat. Takođe impulsni ultrazvuk smanjuje povećan mišićni tonus.

Terapija ultrazvukom ukratko može da se svede na:

 • hiperemizaciju tkiva 
 • ubrzanje metaboličkih funkcija i mikrocirkulacije 
 • Ppoboljšanje mehaničkih osobina vezivnog tkiva (vlakna kolagena) 
 • ublažavanje bola 
 • miorelaksaciju 
 • ubrzanje procesa zarastanja uključujući 
 • stimulaciju zarastanja koštanog tkiva

Kontraindikacije: maligni tumori, krvarenje i sklonost ka krvarenju, infekcije, srčani pejsmejker i izražena srčana oboljenja. Metalni implatati nisu kontraindikacije, ali ne primenjuju se u predelu srca, mozga, očiju, slezine i gravidnog uterusa.

Može se istovremeno primenjivati sa elektroterapijom, kao i sa magnetoterapijom.

Magnetna terapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji.

Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju, pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti, pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija.

Elektromagnetno polje deluje na nivou ćelije (na njene fizičke osobine, hemijske i biološke procese u ćeliji), preko organa do organizma u celini i deluje:

 • antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje) 
 • analgetsko (smanjuje bol) 
 • na ubrzanje regeneracije tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)

Magnetna terapija je metoda kojom se magnetnim poljem (statičkim ili promenljivim) pospešuje (ubrzava) lokalni metabolizam na nivou ćelije u zoni delovanja magnetnog polja. Delotvorna je kao preventivna mera za održavanje zdravlja (vitalnosti) čitavog organizma.

Na našu planetu utiče prirodno magnetno polje koje se stvara u unutrašnjosti Zemlje. I mi ljudi imamo sopstveno magnetno polje koje izazivaju električni titraji u mozgu, srcu i drugim organima. Naša elektromagnetna polja regulišu većinu naših telesnih funkcija i održavaju njihovu ravnotežu. Nažalost, magnetizam koji proizvodimo unutar tela nije dovoljan.

Takođe, prema procenama naučnika, Zemljino prirodno magnetno polje je u poslednjih 100 do 200 godina oslabilo 30 do 50 procenata. Zato smo zavisni od spoljašnjih izvora magnetnog polja. Pod uticajem magnetnog polja ubrzava se lokalni metabolizam, a time se poboljšava cirkulacija krvi i limfe, kiseonik bolje prodire u ćelije organa i tkiva, tako da se eliminišu štetne materije i toksini iz organizma. Magnetoterapija povoljno utiče na razne telesne tegobe:

 • poboljšava oksigenaciju tkiva 
 • poboljšava metabolizam 
 • poboljšava protok krvi i limfe 
 • smanjuje viskoznost i koagulabilnost krvi (deluje na endotel krvnih žila) 
 • stimuliše regeneraciju tkiva 
 • stimuliše osteogenezu - obnavljanje koštanog tkiva 
 • smanjuje tonus spastičnih mišića 
 • stimuliše imunološki sastav (jača odbrambene snage organizma)

Primenom magnetoterapije, postižu se povoljni biološki efekti, sa posebnim akcentom na regenerativne i stimulativne efekte. Dokazan je povoljan podsticajni efekat na: povećanje koštane gustine, zarastanje kostiju nakon preloma - stimulise stvaranje kalusa, moguća primena i za vreme gips-imobilizacije, moguća primena i pri postojanju metala u tkivu, poboljšanje imunoloških snaga organizma, poboljšanje cirkulacije i određenih osobina krvi (smanjenje agregacije trombocita).

Indikacije za primenu ove terapije:

 • prelomi kostiju koji sporo zarastaju 
 • povrede zglobova, ligamenata, tetiva i mišića 
 • algodistrofični sindrom - Sudekova bolest 
 • osteoporoza 
 • poremećaji periferne cirkulacije 
 • trofičke lezije zbog poremećaja arterijske i venske cirkulacije (varikozni ulkusi - Ulcus cruris) 
 • upalne i degenerativne reumatološke bolesti, kao i vanzglobni reumatizam 
 • radikulopatije 
 • neuritisi i polineuropatije

Magnetna terapija je bezbolna, jednostavna metoda bez neželjenih efekata i reakcija, ukoliko se koriste dozvoljena magnetna polja za stimulaciju humanog materijala. Pogodna je i za dugotrajnu, višednevnu terapiju delova tela. Da bi ovakva primena bila moguća magnetno polje ne sme prelaziti 80mT, tj. 800 Gausa.

Na kraju treba još samo naglasiti: magnetna terapija jeste bezbedna, ali je zabranjena osobama koje imaju ugrađen pejsmejker ili druge medicinske implantante sa magnetnim poljem, kao i trudnicama.

Do sledeće objave, ukoliko imate pitanje za fizioterapeuta (oblast fizioterapije, fizikalne medicine) - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS, pošaljite komentar ispod članka ili mejl na
info@vfphysical.rs. Odgovorićemo sa zadovoljstvom, u nadi da ćemo biti od koristi za vaše zdravlje. 

VF PHYSICAL SAJTFB STRANAINSTAGRAM

 

 

 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html