VF Physical: Hiperbarična komora

VF Physical: Hiperbarična komora

Na koji način hiperbarična komora deluje na ljudski organizam?

Hiperbarične komore povećavaju količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi. Poboljšavaju cirkulaciju krvi smanjujući viskoznost plazme, povećavajući elastičnost membrane eritrocita i smanjujući agregaciju trombocita i leukocita.

Sve više ljudi odlučuje se za ovu terapiju jer je efikasna u usporavanju starenja ćelija, smanjenju otoka i detoksikaciji organizma. Osim što poboljšava cirkulaciju, energiju i izdržljivost, regenerišu se i spoljašnji i unutrašnji organi.

Hiperbarične komore se često koriste i kao pomoćna terapija kod lečenja određenih medicinskih oboljenja.

Hiperbarična komora - energija života

Sam proces starenja je proces slabljenja metaboličkih, adaptacionih i odbrambenih funkcija ćelija, tkiva i organskih sistema. Pre svega smanjuje se mogućnost transporta kiseonika zbog sužavanja krvnih sudova.

Dok boravite u hiperbaričnoj komori kiseonik se čak do 20 puta brže rastvara u organizmu nego na normalnom atmosferskom pritisku. Tako rastvoren stiže i tamo gde u normalnim uslovima ne bi mogao zbog prepreke u cirkulaciji ili oštećenja krvnog suda. Izuzetni rezultati se postižu i kod zarastanja hroničnih rana. Međutim, da bi rezultati bili što bolji, neophodno je da pacijent što ranije krene sa primenom terapije kiseonikom. Čist kiseonik leči i najteže bolesti.

Kome se preporučuje hiperbarična komora?

Boravak u hiperbaričnoj komori preporučuje se potpuno zdravim osobama, ali i osobama kod kojih su dijagnostikovana određena oboljenja. Sve širu primenu ima i u nezi kože jer se dobrom reoksigenacijom obezbeđuje da koža bude lepa i da ima zdravu funkciju. Primena hiperbarične oksigenacije jeste najuspešniji način očuvanja kožnog pokrivača i u kozmetičkom i u zdravstvenom smislu. Takođe, hiperbarična oksigenacija koristi se u lečenju bolesti koje se manifestuju na koži, kao psorijaza i sklerodermija.

Značaj hiperbarične oksigenacije za sportiste

Ovaj tretman naročito se preporučuje sportistima, kako za poboljšanje opšteg stanja organizma, tako i za lečenje povreda. Kiseonik kod preloma kostiju ubrzava stvaranje kalusa (koštana masa ponovo spaja prelomljene kosti). Komora skraćuje oporavak od preloma kostiju, nošenje gipsa i imobilizacije za 30 procenata.

Pomaže pri bržem oporavku organizma posle enormnih fizičkih opterećenja, kada sportista dolazi u stanje relativne hipoksije, odnosno ima višak ugljen-dioksida, a manjak kiseonika.

Indikacije

Moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena, arteroskleroza, venski ulkusi, angina pektoris, migrene i druge vazomotoricne glavobolje, čećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (gangrena, oštećenje krvnih sudova, vida i bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, ciroza jetre, reumatidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, staračka demencija i Parkinsov sindrom, sportske povrede, autizam...

Ukoliko imate pitanje za fizioterapeuta (oblast fizioterapije, fizikalne medicine) - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PRVI PRVI NA SKALI - ovde, pošaljite komentar ispod članka ili mejl na info@vfphysical.rs. Odgovorićemo sa zadovoljstvom, u nadi da ćemo biti od koristi za vaše zdravlje.

VF PHYSICAL SAJTFB STRANA, INSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI VF Physical Dobrodosli baner 300x100

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html