Batat (slatki krompir)

Batat (slatki krompir)

Obećala sam da ću pojasniti šta je to batat, i evo, za moje prijatelje sa tvitera, danas pričamo o ovom neobičnom i veoma hranljivom povrću.

Iako se drugačije zove - slatki krompir, batat, zapravo, osim možda boje i oblika, nema morfoloških sličnosti sa krompirom. Batat potiče iz Južne Amerike, a u Evropi ga najviše ima u Francuskoj i Španiji, gde je potpuno zamenio krompir. Postoji beli, narandžasti, ljubičasti, i svi imaju veoma sličan slatkast ukus, meni vrlo sličan ukusu bundeve. Može se pripremati na razne načine, pa se čak od njega može praviti brašno za hleb, a mladi listovi se mogu pripremati kao spanać i blitva. Bogat je skrobom ali sadrži malo prostih šećera, pa spada u namirnicesa nižim glikemijskim indeksom (GI=50). Sadrži i nešto proteina, dosta vlakana, a izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, naročito, beta karotenom.

Batat ima oko 90kcal na 100g sirove namirnice, i bogat je skrobom, vlaknima, vitaminima i mineralima. Njegova energetska vrednost potiče pretežno iz skroba kojim je ova namirnica bogata. Skorb se sastoji iz amiloze i amilopektina, a skrob iz batata sadrži nešto više amilozekoja znatno sporije podiže nivo šećera u krvi od prostih šećera.

Batat je među korenastim povrćem, jedna od namirnica sa najvećim sadržajem beta karotena i vitamina A.

Takođe, batat je bogat pantotenskom kiselinom(vit. B5), piridoksinom (vit. B6), tiaminom (vit. B1), niacinom i riboflavinom, veoma važnim koenzimima koji učestvuju u brojnim metaboličkim procesima.

Od minerala, batat sadrži značajne količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana i kalijuma. Spada i među namirnice koje imaju niži sadržaj natrijuma, što je veoma značajno u planiranju ishrane hipertoničara.

List batata je takođe izuzetno hranljiv, čak znatno bogatiji u mineralima od korena biljke.

Batat se može jesti sirov, može se kuvati, peći, pržiti, i može biti sastojak kako slanih, tako i slatkih jela.

Ipak, batat nije pogodan za ishranu svih ljudi, jer sadrži veliku količinu oksalne kiseline, pa ljudi koji su skloni stvaranju oksalnih kamenaca u urinarnom traktu ne bi smeli da jedu veće količine ovog povrća, kao ni ostalog koje je bogato ovom kiselinom.

Batat ima još jednu manu - na našem tržištu se malo teže nalazi, ali ga uvek možete naći na većim pijacama i u malo bolje opremljenim marketima. Evo, baš danas sam ga videla i u odlično opremljenoj prodavnici zdrave hrane na Slaviji. 

* * *

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, ili služeći se kontakt-formom sajta Tvoj nutricionista - rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić SAJTFB STRANATVITER

jasmina mitric - tvoj nutricionista

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html