Bukovače - pored ostalog, regenerišu mišiće

Bukovače - pored ostalog, regenerišu mišiće

U želji da izbegnem prehlade zbog ovih temperaturnih oscilacija (zdravlje mi je već načeto), pokrećem opet ovu temu. Nabavila sam izvrsne bukovače i mogu vam reći da sam bolje. Naravno to želim da podelim sa vama.

Bukovače mogu da budu zamena za meso. I kao takve su odličan izvor proteina -punovrednih, kao i gvožđa, uz to i vitamina B kompleksa. Negde smo u životnoj gužvi zaboravili na jestive gljive. Stoga, pošto je prošao period preteranog konzumiranja mesa, možda je krajnje vreme da ga zamenite biljnim proteinima, makar na kratko. Bukovača je odličan primer, uz to još i jača imunitet preko beta glukana koji utiču na stvaranje prirodne imuno odbrane.

PRIPREMA

Priprema bukovača je veoma važna. Nemojte uništiti ovu kvalitetnu namirnice prženjem u dubokoj masnoći ili pohovanjem.

Primer doručka bi bio omlet od jednog jaja i 2-3 bukovače srednje veličine. Od njih je najbolje iskoristiti šešir, a odbaciti peteljku. Prodinstati 2-3 minita sa crnim lukom dok ne ostanu bez vode i promene boju. Potom, preliti jednim umućenim jajem. Uz ovaj doručak možete pojesti dva parčeta hleba i čašu kiselog mleka.

Za ručak možete odabrati čorbicu od bukovača i povrća, kao glavno jelo rižoto sa povrćem i bukovačom. Bukovaču pre uključivanja u rižoto stavite u ključalu vodu da vri oko četiri minuta.

Večera bi mogla da bude grilovane bukovače sa takođe, grilovanim povrćem po želji. Uneli ste dobre aminokiseline, minerale i vitamine, uz to i biljna vlakna.

Ako je neko sportista i želi energetsku bombu posle vežbanja, testenine sa bukovačom su odlična kombinacija. Sa jedne strane imate testenine koje puno istrošene glikogenske izvore, a sa druge strane bukovače koje vam regenerišu mišiće.

Uživajte u darovima prirode i probajte nove namirnice.

Prijatno! 

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaćemo vam odgovor u što kraćem roku.

Foto: micelijumbukovace.com
Marija Prčić FB STRANA

Marija P

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html