’Čarobna’ mešavina

’Čarobna’ mešavina

Uglavnom se u prirodnim mešavinama koriste preparati ili sirove namirnice (delovi istih) koji su biljnog porekla. Biljke imaju potentne sastojke posebno kada su sirove - biljne enzime, pigmente, svoje kiseline, antioksidanse. Ovi sastojci su osetljivi, nestabilni, stoga je važna priprema, pored poznavanja sa kojim drugim namirnicama se kombinuju. Zato postoji deo farmacije koji se bavi detaljno biljkama - fitoterapija.

Pravi fitoterapeuti treba da ovo određuju. Ovo navodim jer se mnogi predstavljaju da su fitoterapeuti, ali zapravo jedino farmaceuti to mogu biti uz odobrenje Ministarstva zdravlja. Čak i kada je reč o najobičnijem biljnom čaju, ako je u obliku rinfuza, vrlo je značajna priprema, a nju najbolje zna da pojasni fitoterapeut. Primer radi, koliko dugo biljka mora da odleži u vreloj vodi, da li se odmah preliva, koliko često se pije, kod kojih indikacija...

Ljudi vole simboliku, rituale, vezuju se za njih lako, mnogo lakše nego za pravu terapiju, bila ona u vidu leka ili ishrane. Možda je to povezano sa time što zapravo ne menjamo navike, već uvodimo neku našu "čarobnu" mešavinu koja će nam brzo rešiti problem - samo dok sve popijemo ili pojedemo. Pre ćemo se odlučiti za neki miks voća radi rešavanja anemije, nego za terapiju gvožđa. Iako je poznato da kada se adekvatno odredi tip anemije, retko se ona rešava samo ishranom, već obavezno medikamentima gvožđa. Ishrana je tu kao podrška. Uz to se zna i da se biljni izvori gvožđa mnogo lošije resorbuju od animalnih izvora.

Najčešća preporuka za poboljšanje krvne slike usled anemije je rendana cvekla, jabuka i šargarepa, zaslađeni medom. Ovaj miks sam po sebi je odlična užina, za trudnice, dojilje, decu, zdrave osobe koje nemaju insulinsku rezistenciju, nijedan tip dijabetesa. Ali, to nisu univerzalno rešenje za sve. Cvekla kao i svo jarko obojeno, bobičasto i jagodičasto voće odlična je podrška i prevencija nastajanju anemiji, ali ne leči. Sadrži polifenole, vitamin C koji definitivno pomažu resorbovanju gvožđa koje ste, na prmer, pre toga uneli iz nekog animalnog izvora.

Dobar primer mešavine koji neki dijetoterapeuti i nutricionisti preporučuju kod osoba koje su pothranjene je med, sa orašastim plodovima i semenjem. Objašnjenje ove preporuke je da med sadrži šećere koji se brzo resorbuju, orašasti plodovi proteine i masti, tako da relativno količinski malim obrokom unosite energetsku i uz to nutritivnu bombu. Pothranjene osobe treba da češće jedu i nakon obroka malo odmore, pa im ovakvi brzi, a manji, laki obroci koji su naravno užine, odgovaraju.

Ovakva mešavina ne prija soobama koje imaju dijabet ili insulinsku rezistenciju, policistične jajnike jer sadrži med koji provocira lučenje insulina. Sa druge strane pothranjene osobe odnosno mršave često imaju insulinsku rezistenciju koja se ranije samo vezivala za gojazne osobe i one koje imaju veći obim struka. Svakako treba da se dobro obrati pažnja prilikom preporuka za razne mešavine, posebno ako se one uzimaju ujutru na prazan stomak.

Sve češći pripravci za čila i orna jutra su smutiji i razni šejkovi sa puno mešavina voća u osnovi. Treba da budemo svesni da je dosta voća jednako dosta fruktoze, a dosta fruktoze utiče na glikemiju svakako - možemo pre da ogladnimo. Ovakvo ponašanje na duže staze može da optereti pankreas. Zato ako brzo ogladnite nakon smutija, to definitivno nije obrok za vas, posebno ne kao doručak.

Ujutru je visok kortizol, hormon koji voli stabilne i kvalitetne obroke za početak dana, kao što je miks integralnih žitarica, pa i u vidu hleba, masti (malo putera) i proteina (omleta sa nekim povrćem).

Pratite svoj organizam i promatrajte simptome, ne ponesite se za prvim trendom. To isto važi i za ceđene sokove kao obrok ujutru, ako se to može nazvati obrokom. Voće se uvek preporučuje kao neka vrsta užine, a ne konkretnog obroka. Našte sok od citrusa nije pogodan za one koji imaju prirodno povećanu želudačnu kiselinu, gastritis ili jednostavno osetljiv stomak. Grejp je kontraindikovan kod nekih terapija za srce i visok krvni pritisak.

Naglašavam - značajno je poznavanja svog organizma. Ako imate odavno neki ritual, a dobro ste, zdravstveno stanje je u redu, ne treba tek tako to da menjate. Organizam je sposoban da se adaptira. Iz drugog ugla je značajno ako neku namirnicu niste nikada jeli, pa onda počnete, ali osetite da smeta, ne prija, nemojte goniti sebe samo zato što ste čuli da tamo nekom odgovara.

Nema čarobne namirnice. Važan je stil života, celokupno ponašanje - od higijene sna, preko ishrane i odnosa prema sebi i drugima, do fizičke aktivnosti. 

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

MARIJA PRČIĆ SAJTFB STRANAINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html