Celer - bogat moćnim antioksidansima

Celer - bogat moćnim antioksidansima

KG VODIČ PPNS: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUOvih dana skupljam hrabrost sa isprobam pire od celera koji mi je naša draga Ivana pominjala i vrlo lako se predomislim i pripremim nešto drugo. Nikada mi nije prijao intenzivan miris i ukus celera, i za sada ga koristim samo u supi i u salati sa mnogo drugog povrća i voća, ali ću se zaista potruditi da probam i ovaj Ivanin pire.

Celer su na razne načine koristili još i Stari Grci, najčešće u vencima za mrtve, ali i za pobednike. Kultivisan je u sedamnaestom veku i veoma je zastupljen u ishrani. Dostupan je tokom čitave godine, ali najkvalitetniji tokom letnjih meseci.

Celer je jedna od niskokaloričnih, a nutritivno veoma vrednih namirnica. Ima malu energetsku vrednost (14kcal na 100g) i bogat je biljnim vlaknima (1,6g na 100g namirnice) zbog čega je jedna od omiljenih namirnica u redukcionim dijetama.

Bogat je moćnim antioksidansima, naročito zeaksnantinom, luteinom i beta karotenom.
List celera je dobar izvor vitamina A koji je zajedno sa beta karotenom, odgovaran za zaštitu kože i sluzokože, očiju, i kao i mnogi drugi flavonoidi, štiti organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Celer je bogat i drugim vitaminima, folnom kiselinom, riboflavinom, niacinom i vitaminom C, kao i vitaminom K (100 grama celera obezbeđuje četvrtinu dnevnih potreba za ovim vitaminom). Ovaj vitamin je kao što smo već rekli, važan za pravilnu koagulaciju, prevenciju osteoporoze i formiranje kostiju, ali je važno dodati njegov značaj u prevenciji neuroloških oštećenja obolelih od Alchajmerove bolesti.

Osim navedenih vitamina, celer je bogat i veoma važnim mineralima, i to kalijumom, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom i manganom. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, celer je jedna od važnih namirnica za sve hipertoničare.

Već smo govorili o ishrani hipertoničara, ali je važno pomenuti da je baš celer veoma dobar saveznik u regulaciji krvnog pritiska. Zahvaljujući mineralima koje sadrži, celer ima diuretično dejstvo, tj pomaže da se iz organizma izbaci višak tečnosti. Osim toga, visok sadržaj kalijuma koji smo pomenuli, i ftalidi, utiču na ragulaciju krvnog pritiska na više načina - dilatacijom krvih sudova i opuštanjem glatkih mišića krvnih sudova. Ftalidi takođe smanjuju nivo kateholamina, hormona stresa, koji utiču na sužavanje krvnih sudova.

Celer je jedan od jakih i čestih nutritivnih alergena. Jedan broj ljudi reaguje na celer samo u određenom periodu tokom godine, i ovo se dešava zbog unakrsne alergije koju je Tamara pominjala u svojoj priči koju smo objavili prošle nedelje. Pored ovog tipa alergije, javlja se i alergija u bilo koje doba godine, bilo da se celer uzima presan ili termički obrađen, i simptomi mogu biti blagi, sa peckanjem u usnoj duplji, ili veoma ozbiljni u vidu anafilaktičkog šoka. Upravo zbog toga, bez obzira što je celer veoma zdrav, sa uvođenjem celera u ishranu odojčeta moramo biti veoma oprezni. 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Foto: Pixshark.com
Jasmina Mitrić FB STRANATVITER
 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html