Dunja - zdrava i korisna

Dunja - zdrava i korisna

Odavno nisam bila u prilici da omirišem ili probam dunju. Nekada mi je tata redovno kuvao kompot od ove mirisne voćke, ali već dugo nisam u prilici da ih nađem čak ni na pijaci. Možda ih je i bilo na tezgama, ali kako ne očekujem da ću ih naći, nekako su mi promakle. Dakle, za drugog su dunje žute :)

Ako ste u prilici da uberete ili kupite ovo voće, obavezno ga probajte jer je zaista zdravo i korisno. Dunja pripada porodici Rosaceae i potiče iz Azije. Plod dunje je nešto veći od jabuke, ima glatku žutu koru i blago izduženog je oblika, kao avokado. Meso dunje je žućkasto, tvrdo i kiselo, pa se retko jede presno, čak i kada je dunja potpuno zrela. Bez obzira što se ovo voće uglavnom termički obrađuje, veoma je hranljivo i korisno.

  • Dunja ima 57kcal u 100g namirnice i veoma je bogata biljnim vlaknima, naročito pektinom. Pored vlakana, zrnca koja se nalaze u pulpi sadrže i katehine i tanine, koji zajedno sa vlaknima imaju veliku ulogu u prevenciji divertikulitisa ili raka debelog creva. Tanini takođe imaju pozitivnan uticaj na redukciju telesne mase i regulaciju nivoa LDL holesterola u krvi. 
  • Dunja sadrži i nekoliko fenolnih jedinjenja koja joj daju specifičnu aromu i imaju antioksidativna svojstva (procijanidini, limonen, linalol, vomifoliol, toluen).
  • Zrela dunja je dobar izvor vitamina C. 100g dunje obezbeđuje nam 15mg vitamina C što je 1/4 dnevnih potreba za ovim vitaminom. Ipak, kako je ovaj vitamin termolabilan, ukoliko dunju koristimo zbog vitamina C, moramo je što kraće termički obrađivati, ili koristiti u svežem stanju. 
  • Dunja je odličan izvor bakra, gvožđa, kalijuma i magnezijuma, kao i vitamina B grupe. 
  • Iako nije potvrđeno, smatra se da dunja, kao i kruška, imaju antialergijsko i antiinflamtorno dejstvo. Često se preporučuje korišćenje ovog voća, pa čak i ekstrakta semenki, u terapiji cistitisa, atopijskog dermatitisa, kao i u ishrani ljudi sa nutritivnim alergijama.

Dunja je jesenja voćka i upravo u ovom periodu je možemo koristiti. Ako ste u mogućnosti da ih nađete, koristite neoštećene plodove sa sjajnom korom. Mogu se čuvati i u frižideru i na sobnoj temperaturi. Kako se Dunja uglavnom koristi za pripremanje džemova, kompota i sličnih poslastica, bitno je istaći da ovako dobijeni proizvodi nisu dobar izvor vitamina, ali jesu nekih drugih supstanci (fenolna jedinjenja). Dunja je odličan dodatak jelima od mesa.

* * *

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Armin Tot
    14.09.2015

    imam ja jedan vocnjak i imcu oko 15 tona roda, pa ako kome trebanek se javi arminponovo@gmail.com

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html