Fizičkom aktivnošću i adekvatnom ishranom - protiv gojaznosti

Fizičkom aktivnošću i adekvatnom ishranom - protiv gojaznosti

Gojaznost kao zdravstveni izazov 21. veka poprima sve veće razmere, planetarno, ali, na žalost, i u Srbiji. U novijim studijama ukazuje se da više od polovine odraslog stanovništva Srbije ima problem preterane uhranjenosti.

Prvi znak uzbune je povećan obim struka, kod žena veći od 80cm, a kod muškaraca obim struka veći od 94cm. Već u ovom stadijumu, sa ovim vrednostima obima struka, treba poraditi na smanjenju uz pomoć fizičke aktivnosti i adekvatne ishrane.

Prvi i primarni problem je gojaznost, ako je vaš indeks telesne mase preko 25kg/m2 ulazite u predgojaznost. Gojaznost se danas tretira kao bolest kojoj se pristupa iz više aspekata, a najbitniji su - ishrana i fizička aktivnost.

Gojaznost sa sobom nosi sekundarna oboljenja koja se sledstveno javljaju: hipertenzija, dijabetes tipa 2, hiperholesterolemije, giht, metabolički sindrom, pad imuniteta... Sva ova oboljenja ometaju stil života, otežavaju osnovne životne potrebe.

Prevencija gojaznosti je ključna, a prvi alarmi su povećan obim struka ili procenat masti u celom telu.

Svako treba da ima tri glavna obroka i dve užine (voće ili žitarice od celog zrna). Ako radite tako da ne možete na vreme da ručate, imajte prvo doručak, pa dve voćne užine, a kad se vratite sa posla sledeći obrok i tri sata pre spavanja poslednji obed (večeru ili laganu užinu).

Mesne prerađevine izbacite sa jelovnika, crvena mesa unosite najviše dva puta nedeljno, a ribu, plavu, morsku, što češće. Voće konzumirajte kao užine, a povrće kroz salate, čorbe, potaže...

Izbegavajte prženje u dubokoj ili plitkoj masnoći, pohovanje, dinstanje na ulju i luku, teške zaprške (ulje, brašno, aleva paprika).

Danas je vro jasna povezanost gojaznosti i ishrane. Iskoristite znanje i mogućnosti koje imate da biste unapredili svoje zdravlje i prevenirali ovu pošast savremenog sveta koja je danak prebrzog života.

Bonus tema

MAKROBIOTIKA (NI)JE ZA DECU

Detaljnije:Prva objava na PPNS: 13. 10. 2014.

Ilustracija: Free Images 

Marija Prčić FB STRANA 


ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari