Glikemijski indeks (GI) i glikemijsko opterećenje (GL)

Glikemijski indeks (GI) i glikemijsko opterećenje (GL)Načini ishrane bogati hranom visoko-glikemijskog indeksa, koje prouzrokuju brzo i naglo povećanje šećera u krvi, povezuju se sa povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznošću, a tu je i preliminarni rad koji povezuje visoko-glikemijsku ishranu sa starosno povezanom makularnom degeneracijom (prim.prev. bolest središnjeg dela mrežnjače, koja se obično javlja kod odraslih i rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja), neplodnošću jajnika i rakom debelog creva. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom se pokazala kao dobra u kontroli tipa 2 dijabetesa i u poboljšanju gubitka kilaže.

- The Nutrition Source (Harvardska škola javnog zdravlja)

Mnogo puta ste čuli i pročitali da su ugljeni hidrati klasifikovani kao prosti šećeri ili kao kompleks prostih šećera. Oni koji se sastoje od jednog ili dva prosta šećera (fruktoza i glukoza) su označeni kao prosti, dok su u složene svrstani svi koji se sastoje od dugog niza lanaca prostih ugljenih hidrata, pa tako i skrob.

Savet koji ste dobili više puta - da jedete više hrane bogate složenim ugljenim hidratima, zasnovan je na pretpostavci da će uzimanje hrane koja je izvor složenih ugljenih hidrata dovesti do manjeg povećanja glikemije u krvi od "slatke" hrane, tj. od one koja je bogata prostim šećerima. Vremenom se pokazalo da je ova pretpostavka pogrešna, s obzirom da je uticaj složenih ugljenih hidrata na glikemiju potpuno različit. Precizniji pokazatelj relativnog glikemijskog odgovora na ugljene hidrate bio bi glikemijski indeks (GI) i glikemijsko opterećenje (GL) koji uzimaju u obzir kvalitet i kvantitet ugljenih hidrata.

Sedemdesetih godina prošlog veka Britanska asocijacija za dijabetes i Savet za medicinsko istraživanje su odlučili da otkriju više o različitim efektima hrane koja obiluje ugljenim hidratima, na nivo šećera u krvi. U određenom periodu ispitivali su odgovor organizma na unetu hranu i čistu glukozu. Upoređujući ih došli do vrednosti "koja predstavlja odgovor tela na količinu šećera u krvi kao rezultat unosa određenih namirnica i izražene su procentualno u odnosu na vrednosti dobijene nakon uzimanja iste količine ugljenih hidrata u vidu glukoze".

Tako smo dobili da je GI krompira, u odnosu na glukozu 76, a kuvanog pirinča 55. Obe namirnice se, prema tradicionalnom sistemu klasifikacije UH, ubrajaju u složene ugljene hidrate, bez obzira što je razlika u njihovom uticaju na glikemiju velika.

Korišćenje namirnica sa visokim GI brže podiže nivo šećera u krvi, od namirnica sa niskim GI. Nagli porast glikemije znak je beta ćelijama pankreasa da povećaju sekreciju insulina i u narednih par sati visok nivo insulina uzrokuje nagli pad nivoa šećera u krvi. Sa druge strane, namirnice sa niskim GI ne podižu glikemiju tako dramatično, pa su samim tim manje oscilacije i u nivou insulina koji se luči, tj. nivo šećera u krvi je konstantan.

Na insulinski odgovor utiče i količina ugljenih hidrata i namirnica koje unosimo, kao i količina drugih sastojaka u obroku. Pošto je GI svojstvo hrane, pravu sliku nam zapravo daje glikemijsko opterećenje (GL) koje se odnosi na sastav i veličinu obroka koji unosimo, a dobija se množenjem GI sa količinom ugljenih hidrata koji se unose i deljenjem dobijenog rezultata sa 100.

Nakon obroka sa visokim glikemijskim opterećenjem nivo šećera u krvi raste brže i potreba za insulinom je veća nego posle obroka sa niskim glikemijskim opterećenjem. Konstantno visok nivo šećera u krvi i prekomerno lučenje insulina vremenom smanjuju sposobnost beta ćelija pankreasa da luče insulin. Gubljenjem sposobnosti pankreasa da luči insulin, nastaje dijabetes, kao i mnogi drugi zdravstveni problemi. Preteran unos UH i visoka glikemija uzrokuju još i gubitak insulinskih receptora na ćelijama u organizmu, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi morate da obratite pažnju na to kako se hranite. Pre svega, dobro razmislite o tome kako ste se do sada hranili i šta morate da promenite, a onda dobro obratite pažnju na tabele sa GI i GL u nekim namirnicama. Najbolje je da birate namirnice sa niskim do srednjim GI i GL, dok one sa visokim GI i GL treba izbegavati. Jeste, veliku ulogu u nastanku dijabetesa tip 2 ima i genetika, ali ja i ovde krivim ugljene hidrate jer ako su vam roditelji preterivali sa unosom šećera, sasvim je logično da ćete i vi to raditi.

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Foto: Building body
Jasmina Mitrić

Jasmina M

Prva objava na PPNS: 14. 11. 2014. 

PRILOG PPNS

TABELA NAMIRNICA SA NJIHOVIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM

PRVI PRVI NA SKALI Glikemijski indeks (GI) i glikemijsko opterecenje (GL) tabele

Izvor: Brošura sa materijalom za rešavanje testa u elektronskoj formi "Ishrana osoba sa dijabetesom melitusom - principi ishrane i edukacije" (Udruženje ZRS NO Belo srce)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Katarina
    04.06.2019

    Draga Jasmina, Da li mogu da Vas zamolim da mi date više informacija o inulinskom indeksu jer jako malo informacija ima o tome. Unapred hvala, Katarina

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html