Ishrana i heliko bakterija

Ishrana i heliko bakterija

Gastritis je inflamatorno oboljenje koje zahvata sluznicu želuca. Najčešći uzrok je bakterija Helicobacter pilory, ali mogu da budu i različiti lekovi. Gatritis može nastati u kratkom vremenskom roku, tada je akutni ili da traju duže (hrnonični). Simptomi su nadimanje, pečenje iza grudne kosti, mučnina, povraćanje... Uzroci su: bakterija, virusi (Herpes zoster), lekovi (ibuprofen), paraziti, neadekvatna ishrana ili pak neka druga primarna oboljenja.

Dobijanje bakterije Helicobacter pilory je moguće na različite načine (oralno-oralni put, feko-oralni put, sa čoveka na čoveka, sa životinje na čoveka - nije sve detaljno proučeno, ali ne treba isključiti ove mogućnosti). Svakako je učestalije kod dece koja su pohađala predškolske ustanove, vrtiće. Takođe, u porodicama gde roditelj žvaće hranu umesto deteta ili kod dece koja su kao bebe koristile dečije cucle.

Kod zaraze, potrebno je od 3 do 7 dana do inkubacije. Primećeni su simptomi mučnine, povraćanja i nadutosti koje svi uglavnom zanemare jer prestanu za oko četiri dana. Potom polako ovaj početni gastritis prelazi u hronični i ne otkrije se godinama. Osim ovih nespecifičnih simptoma, klasični simptomi koji prate infekciju su H.pylori jesu bol i nelagoda koja se pojačava nakon uzimanja hrane. Bol se javlja u situacijama kada se izlučuje želudačana kiselina, nekad 3-5 sati nakon obroka, ili kada je želudac prazan, posebno tokom noći, između od 23 časa pa do dva časa ujutro.

Higijensko-dijetetski režim je individualan. Postoje značajne razlike između osoba sa gastritisom izazvanim ovom bakterijom. Stoga, uopštene preporuke treba izbegavati.

Potrebno je voditi dnevnik ishrane koliko god je potebno. U dnevniku beležiti simptome priikom konzumiranja određenih namirnica. Zato je najpotrebnije izbegavati velika mešanja hrane (na primer, jesti čorbu od nekog povrća, pa potom glavno jelo od mešavine povrća i na kraju desert). Važno je razdvajati namirnice kako biste znali koja vam ne prija.

Postoje klasične namirnice koje skoro nikome ne prijaju (paprika, paradajz), ali se meni u praksi dešavalo da nekim pacijentima ipak prija i da su ih isključivali zbog preporuka koje nisu bile individualne i nestručnog rada. Neke stare preporuke su da se skoro samo konzumiraju pire krompir, prepečen beli hleb, pirinač, banana, ali tu dolazi do daljih problema. Možete ovako samo kratko u akutnoj fazi. Ne može se dugo izdržati na ovoj skrobnoj hrani. Može da se desi infekcija kandidom, nedostatak vitamina. Zato možete da primenite samo ove preporuke uopšteno: ako konzumirate cigarete, prestanite ili smanjite broj cigareta na dan, prestite da pijete alkohol, ne koristiti jake začine, hladna ili vrela jela, isključite pržene i pohovane obroke и svakako polako žvaćite hranu.


Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaćemo vam odgovor u što kraćem roku.

Foto: nutraingredients.com 
Nutricionista Marija Prčić


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI

https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • travar
    09.09.2017

    zavrsio sam poljoprivredni fakultet, u konsultaciji sa profesorom koji predaje lekovito bilje na poljoprivrednom i farmaceutskom fakultetu sto procentno lecim heliko bakter, eserihiju, ciste i kamen u bubregu. telefon:0611609084 Aleksandar travar

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html