Izbalansirana ishrana

Izbalansirana ishrana

Balansirana ishrana nije dosadna: Šećere i masti možete da jedete, samo je bitno na koji način.

Mnogo puta ste čuli da bi trebalo da jedete balansiranu hranu, a da li znate koje namirnice podrazumevaju ovaj režim ishrane? Nutricionista Marija Prčić otkriva o čemu se radi.

Žitarice kao vrh piramide u ishrani su neophodne i veoma aktuelne kod nas kada je ishrana u pitanju. Pored njih trebalo bi svakodnevno da unosimo razno voće i povrće, mleko i mlečne proizvode, ali i ono od čega mnogi beže kada žele zdravo da se hrane, a to su šećeri i masti.

- Vrlo je bitno da se unose sve namirnice, jedino lekar u saradnji sa nutricionistom može da se odluči i da kaže da na osnovu nekih alergija i intolerancija treba da se ukine određena namirnica iz ishrane. Danas je popularno da se u laboratorijama rade testovi intolerancije na hranu, ali nikako ne bi trebalo da se pridržavate toga što piše na papiru bez konsultacija imunologa i vašeg lekara. Znači, sve grupe namirnica bi trebalo da unosimo u organizam svakodnevno, savetuje Marija Prčić, nutricionista.

Sa njom smo razgovarali na događaju “Svi na vagu” gde smo mogli da saznamo mnoge korisne stvari kada je u pitanju gubitak kilograma i zdrav način ishrane. Ono što nikako nije hrana koja bi dala određene benefite našem organizmu, jeste ono što je upakovano.

- Sve što je u nekom pakovanju sadrži aditive i konzervanse koje naši hormoni ne podržavaju. Pogotovo žene koje imaju policistične jajnike i koje imaju problem sa disbalansom hormona ne bi trebalo da jedu ništa što je u ambalžu jer remeti nivo estrogena u krvi, savetuje nutricionista.

Takođe, postoje devojke koje izgledaju mršavo, ali zapravo imaju nivo telesnih masti koji nije na zavidnom nivou.

Detaljnije o zdravoj ishrani i tome šta je danas problem kada je odabir namirnica u pitanju, pogledajte u našem video prilogu:Foto: Profimedia
Vladana Jokić
Izvor: Aska 

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

MARIJA PRČIĆ SAJTFB STRANA, INSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari