Jabuka - pozitivan uticaj na organizam

Jabuka - pozitivan uticaj na organizam

Jabuka je voće koje se najčešće i najviše koristi na ovim prostorima. Od jabuka se pravi mnogo ukusnih poslastica i napitaka, a mnogima je jabuka omiljena voćna užina. Veoma je zdrava, i baš kao što kaže ona čuveka izreka, jedna jabuka dnevno zaista može biti odličan saveznik u očuvanju zdravlja.

Jabuke potiču iz istočne Evrope i jugozapadne Azije, i rasprostranjene su po čitavom svetu. Vremenom je kultivisano mnogo različitih sorti ovog ukusnog voća, koje se međusobno razliku po boji, ukusu, ali i po sadržaju određenih zaštitnih materija. Slatkog su ukusa, hrskave i sočne, bele srži a crvene, žute ili zelene kore, sa raznim nijansama i kombinacijama boje (zlatni i crveni delišes, granny smith, jonagold...). Da ne pričam mnogo o sortama, sigurna sam da se neki od vas u njih razumeju bolje od mene. U poslednje vreme, sve je više istraživanja u vezi sadržaja i vrsta polifenola koje jabuke sadrže, pa bi možda bilo zanimljivije da vam pričam o tome koliko su jabuke zdrave.

Jabuke imaju relativno nižu energetsku vrednost, oko 50kcal u 100g namirnice. Bogate su biljnim vlaknima, naročito pektinom, i odlične su za sve one koji su na redukcionoj dijeti, a koji žele da se zaslade.

Ono zbog čega su jabuke posebno zanimljive, je visok sadržaj antioksidanasa i polifenola (totalni antioksidativni kapacitet je 5900 TE). Jabuke sadrže kvercetin (najviše u kori), kempferol, mircetin, hlorogeničnu kiselinu (najviše u srži), crvene jabuke sadrže i antocijane, naročito ako je i srž blago obojena, epikatehin... Zaista ih ima mnogo. Prilikom oštećenja jabuka, pod uticajem enzima polifenol oksidaze, dolazi do oksidacije polifenola, pa se sa jabukama mora pažljivo rukovati.

Jabuke su bogate vitaminom C i beta karotenom, a sadrže i vitamine B kompleksa, i to riboflavin, tiamin i piridoksin.

Određeni pozitivni uticaji korišćenja jabuke u ishrani, koje su u istraživanjima tek nedavno i otkriveni, takođe se tiču polifenola, ali ovog puta njihovog uticaja na varenje i iskorišćavanje uhljenih hidrata. Dakle, primećeno je da kvercetin i drugi polifenoli inhibiraju enzime (alfa amilaza i alfa glukozidaza), pa samim tim utiču na sporije i slabije razlaganje i resorbovanje ugljenih hidrata. Takođe, polifenoli podstiču pankreas da luči insulin i pomažu njegovo iskorišćavanje u organizmu, pa i na ovaj način sprečavaju visoku glikemiju i insulinemiju.

Jabuke sadrže i minerale, i to kalijum, fosfor i kalcijum.

Ako želite da maksimalno iskoristite sve sastojke jabuke, uvek kupujte one koje nemaju oštećenja na kori i koje nisu udarane. Kupujte one sorte koje najviše volite, ali ne zaboravite da one crvene sadrže i antocijane. Tvrđe i kiselije sorte su pogodnije za pripremu poslastica. Zahvaljujući tome što se jabuke u odgovarajućim uslovima mogu dugo čuvati (3-4 meseca), dostupne su nam i van sezone. Jabuke je najbolje jesti sveže, i sa korom, a od njih se mogu praviti razne poslastice i sokovi. Kada jabuke koristite za pripremu salata, kako bi sprečili tamnjenje iseckanih jabuka, potopite ih u posudu sa hladom vodom u koju ste sipali kašiku limunovog soka. Takođe, ako volite da pravite sok od jabuke, ne zaboravite da je manje koristan od same voćke, i da se najviše gubi u sadržaju polifenola i vitamina. Naravno, ako imate sokovnik u koji možete ubaciti jabuke sa korom, i ako odmah popijete sok koji ste pravili, onda slobodno pravite sokove.

jabuka

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html