Ječam - koristan od praistorije do danas

Ječam - koristan od praistorije do danas

Bez obzira na bezglutenski i low carb trend, mislim da smo malo zapostavili žitarice među kojima ima pravih nutritivnih šampiona. Danas ćemo pričati o ječmu, ukusnoj žitarici koju često koristimo u ishrano, ali koju bismo svakako morali da koristimo češće. Kako kaže Aleksandar Medović, arheobotaničar i kustos Muzeja Vojvodine, ječam je jedna od prvih kultura koje u ljudi su praistoriji počeli da gaje. Praroditelj ječma je divlji ječam, dvoredi ječam sa simetrično raspoređenim zrnima u klasu, ali su ratari koristiti vrstu sa tri puta više zrna, tzv. šestoredi ječam. Postoje i dve forme gajednog ječma, i to golozrni i ječam kome su zrna srasla sa plevicama. Druga vrsta, iako zahteva dodatnu obradu, potisnula je golozrnu formu zbog većeg prinosa. (izvor).

Ječam je veoma otporan i gaji se u gotovo u čitavom svetu. Najveći proizvođači ječma su Kanada, SAD, Rusija, Nemačka, Francuska i Španija.

Ječam ima sličnu nutritivnu vrednost ostalim žitaricama - 100g svežeg ječma ima 354kcal, 12,5g proteina, 73,5g ugljenih hidrata i 17,3g vlakana. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, ječam pomaže brži prolazak hrane kroz digestivni trakt i veoma je važan za prevenciju kolorektalnog karcinoma. Takođe, biljna vlakna utiču na regulaciju nivoa holesterola u krvi zahvaljujući propioničnoj kiselini koja smanjuje aktivnost enzima odgovornih za stvaranje holesterola u jetri, i zahvaljujući beta glukanu koji pomaže eliminaciju holesterola putem stolice.

Ječam je bogat niacinom, vitaminom B grupe koji je veoma važan za zdravlje srca i krvnih sudova. Pored biljnih vlakana, i niacin utiče na snižavanje ukupnog holesterola u krvi, a takođe sprečava uticaj slobodnih radikala na LDL, i njegov kasniji štetan uticaj na zidove krvnih sudova.

Kao i ostale žitarice, i ječam je dobar izvor magnezijuma, naročito kada se koristi celo zrno. Magnezijum je važan za preko 300 enzima, uključujući i one koji su odgovorni za iskorišćavanje glukoze i lučenje insulina.

Ječam je bogat i mineralim, a naročito selenom koji je veoma važan u prevenciji kolorektalnog karcinoma, kao i za zdravlje štitne žlezde i imuni odgovor organizma.

Ječam je bogat i bakrom, mineralom neophodnim za aktivaciju lizil oksidaze, enzima važnog za elastičnost krvnih sudova, kostiju i zglobova.

Odličan je izvor i hroma, mangana, molibdena, fosfora.

Ječam nam je dostupan u raznim oblicima, ali uglavnom kao brašno ili pahuljice. Uvek uzimajte upakovano brašno ili pahuljice, sa čitkom deklaracijom, i dobro obratite pažnju na eventualno prisustvo vlage ili plesni. Čuvajte ove proizvode dobro zatvorene na hladnom i suvom mestu. Ječam se može dodavati varivima, naravno, uz prethodno ispiranje i potapanje u vodu. Od ječmenom brašna se mogu praviti razni pekarski proizvodi, i najčešće uz mešanje sa pšeničnim brašnom. Pahuljice možete mešati kako god želite. Naravno, ječam sadrži gluten, pa svi oni koji su alergični na gluten moraju da izbegavaju ovu žitaricu. 

jecam

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html