Jedi to povrće! - Mali izbirljivci 2

Jedi to povrće! - Mali izbirljivci 2

Pričali smo o malim izbirljivcima, i svi mi koji gajimo izbirljivu decu znamo da je lakše istovariti tonu uglja nego naterati dete da jede nešto što "ne voli". Retko se dešava da dete bez problema i prigovora jede sve što se stavi pred njega. Sigurna sam da je to sjajan osećaj, ali mnogo je više onih drugih slučajeva, kada hrana mora bude odgovarajuće boje, konzistencije ili na "onom" tanjiru. Dešava se čak da dete do polaska u vrtić ili školu, sasvim lepo prihvata sve namirnice i uživa u povrću, a onda odjednom počne da ga odbija.
Ako dobro obratite pažnju na subliminalne poruke na televiziji (ne samo u reklamama), knjigama, pa čak i časopisima, povrće je prikazano kao hrana u kojoj se ne uživa, koja se jede na silu uz pretnju ili nuđenje nagrade, i zaista nije čudno što deca vremenom počnu da ga izbegavaju. Dakle, nemojte se čuditi što mnogo školaraca navodi krompir kao omiljeno i jedino povrće koje rado jede, i često izbegava čak i voće.

Šta da radimo? Rešenje ovog problema je veoma jednostavno! Baš kao sa subliminalnim porukama, možemo im provući povrće, sveže ili kuvano, u mnogim obrocima koje najviše vole. To verovatno znate i sami, ali postoji još jedan trik o kom možda niste razmišljali. U okviru jedne studije, deci predškolskog i školskog uzrasta, dok su čekali na serviranje obroka, posluženo je sveže povrće (štapići crvene i žute paprike). Kako nisu imala drugog izbora, sve veći broj dece je grickao sveže povrće čekajući obroke, i samim tim je povećan unos povrća, naročito svežeg, u ishrani dece. Prosto, zar ne?

Zdrave navike se stiču u detinjstvu, i vrlo male izmene u navikama i stilu života su potrebe za rešavanje velike većine zdravstvenih problema. Upravo zato je važno da budete uporni, strpljivi i kreativni u formiranju navika vašeg deteta. Možda je to mali korak za njih, ali veliki za čoveka u kog će izrasti.

* * * 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html