Kikiriki - izvor hranljivih i zaštitnih materija

Kikiriki - izvor hranljivih i zaštitnih materija

Meni, a sigurna sam i većini ljudi, omiljena grickalica i obavezno posluženje je kikiriki. Ubrajamo ga u koštunjavo voće, ali je zapravo još jedna korisna i neobična leguminoza (mahunarka). Potiče sa teritorije Južne Amerike gde je bio veoma važan u životu i ishrani Asteka, a kasnije su ga po svetu rašilrili španski i portugalski osvajači i istraživači. U 19. veku je zamenio i mnoge useve pamuka u SAD, a napravljena je i prva hranljiva pasta koja je davana određenim pacijentima kao deo terapije.

Sama biljka raste na vrlo čudan način, cvet biljke koji je u početku nadzemni, na kraju stvara plod pod zemljom. Plod je mahuna, odnosno tvrda smeđa opna koja u sebi sadrži dva ili tri zrna koja se sastoje od dva dela i tanke tamne opne. Koristi se na razne načine, ali na koji god način da ga koristite, unećete mnogo hranljivih i zaštitnih materija.

  • Kikiriki je dobar izvor energije (576kcal u 100g namirnice) i to zahvaljujući visokom sadržaju masti (40,2%). Pored masti, kikiriki sadrži i značajnu količini proteina (25,8%). Ono zbog čega je posebno važan je visok sadržaj mnogih antioksidanasa i zdravih masti.
  • Kikiriki je bogat mononezasićenim mastima, i ako se sećate priče ood prošle nedelje (Low fat? Ne, hvala), upravo ove masti su označene kao najzdravije. Mnoge studije u kojima je kao izvor mononezasićenih masti korišćen kikiriki, pokazale su smanjen rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova. Osim toga, kikiriki sadrži jedan veoma važan sastojak koji se može naći i u crvenom vinu i grožđu - resveratrol. Ovaj fenolni antioksidans je odgovoran za, tzv. francuski paradoks, odnosno činjenicu da u Francuskoj preovladava ishrana sa više masti u odnosu na onu koja je tipična za SAD, ali je broj kardiovaskularnih bolesti značajno manji.
  • Iako kikiriki po sadržaju antioksidanasa ne može da nadmaši voće, kao što su nar i borovnice, ipak može da se takmiči sa nekim drugim hranljivim voćkama, a od nekih čak ima veći sadržaj antioksidanasa (jabuka). Uglavnom sadrži fenolne antioksidanse, a njihov sadržaj se povećava pečenjem i tostiranjem.
  • Istraživanja na životinjama su pokazala da resveratrol ima veliku ulogu i u prevenciji cerebrovaskularnog insulta. Zahvaljujući resveratrolu, cirkulacija u centralnom nervnom sistemu je bila bolja za 30% pa je samim tim i rizik od CVI bio značajno manji. Ovaj pozitivan efekat je posledica produkcije i lučenja azot oksida koju resveratrol podstiče. Naravno, u istraživanju je korišćenja mnogo veća količina ovog sastojka, ali kako crveno vino i kikiriki obezbeđuju solisnu količinu resferatrola, redovno korišćenje ovih namirnica može imati povoljan uticaj na organizam.
  • Mnoga istraživanja su pokazala niz pozitivnih dejstava kikirikija, pa se pokazalo da je koristan u prevenciji nastanka kamena u bubregu, Alchajmerove bolesti, raka debelog creva i gojaznosti.
  • Od vitamina sadrži i tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin E.
  • Kikiriki sadrži i veoma važne minerale, i to bakar, mangan, fosfor, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, selen i kalcijum.

Kikiriki nam je dostupan uvek i svuda. Na tržištu se može naći sirovi, pečeni, prženi, slani, marinirani, sa ljuskom, ...zaista je veliki izbor. Moja preporuka je da kupujete kikiriki u zatvorenim pakovanjima sa deklaracijom na kojoj jasno piše poreklo, sastav i sve što je propisano da piše. Naravno, ni takvo pakovanje vam ne garantuje da ćete kupiti neoštećen i ispravan proizvod, ali bar znate da se prilikom skladištenja nije dodatno kontaminirao.

Alergija na kikirki je česta, i mnogi ljudi moraju da ga izbegavaju, a koristim priliku da upozorim i one koji su alergični na gluten da bi dodavanje soli prženom i pečenom kikirikiju bilo uspešno, često mu se dodaje brašno. Ako se sećate priče o mikotoksinima onda znate da kikiriki može biti kontaminiran mikotoksinima koje proizvodi plesan Aspergillus flavus. Da bi se ovo izbeglo, uslovi transporta i skladištenja moraju biti maksimalno ispoštovani (suvo, hladno), a moj predlog je da uvek birate - pečeni kikiriki.

Ako ste danas imali dilemu oko toga šta da uzmete za užinu, nadam se da sam vam pomogla. Uživajte u ovoj ukusnoj grickalici, i ako imate neki dobar recept za domaći puter, molim vas, pošaljite mi :)

kikiriki 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html