Muskatni orah

Muskatni orah

Omiljene zimske poslastice i napici su prosto nezamislivi bez muskatnog oraha. Jedan je od najpoznatijih začina koji je od davnina bio veoma cenjen zbog svoje arome i primene. Pripada porodici Myristicaceae, u koju spada više vrsta muskatnog oraha. Muskatno drvo je zimzeleno i veliko, a uspeva u toploj i tropskoj klimi. Sam plod je veličine kajsije, i kada je potpuno zreo, puca i oslobađa semenku, odnosno muskatni orah. Seme se ne može koristiti odmah, već se suši ljušti, a zatim tretira određenim supstancama kako bi se zaštitila od štetnih uticaja sredine.

Muskatni orah se obrocima i jelima dodaje u veoma maloj količini, ali je svakako koristan, s obzirom da je veoma bogat antioksidansima.

Semenka sadrži mnoga esencijalna ulja koja joj daju specifičnu aromu i sladunjav ukus, a najpoznatija su miristicin, elemicin, eugenol, safrol. Sadrži još i pinen, kamfen, sabinen.

Muskatni orah je od davnina poznat i korišćen je zbog svog fungicidnog, afrodizijačkog i karminativnog dejstva.

U drevnoj Kini i Indiji, korišćen je u lečenju bolesti nervnog sistema i digestivnog trakta. Zahvaljujući supstancama kao šti su miristicin i elemicin, korišćen je kao lek za smirenje, a zahvaljujući eugenolu, korišćen je za ublažavanje zubobolje. Ulje muskata je korišćeno za masažu bolnih zglobova kod reume, a za ublažavanje tegoba u varenju, koristio se u kombinaciji sa medom.

Bogat je mineralima, i to bakrom, kalcijumom, kalijumom, cinkom i magnezijumom.

Sadrži i vitamine B grupe, vitamin C i A, kao i mnoge flavonoidne antioksidanse (kriptoksantin, beta karoten).

Muskatni orah nam je dostupan tokom cele godine, i uvek kupujte semenke koje su dobro upakovane. Može se koristiti za mnoge poslastice, kao dodatak čajevima i napicima, kao dodatak jelima sa mesom, pa čak i u mešavini začina sa karijem, ili začina za mariniranje mesa. Ovaj začin uvek koristite u manjoj količini, jer veća količina ovog začina može izazvati pojačano znojenje, ubrzan rad srca, dezorijentisanost. U maloj količini može se koristiti bez bojazni, čak i u ishrani dece i trudnica. 

* * * 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html