Povratak umerenosti

Povratak umerenosti

Nakon praznika obično dolaze restriktivne, rigorozne dijete. Dosta njih se odluči na gladovanje i tako kažnjavaju sebe i umiruju savest jer su pojeli zabranjene namirnice. Ne treba ići u krajnost. Svako se opusti za praznike, pa i vi! Sada treba da se laganim ritmom vratimo u isti tempo – umerenosti u svemu. Za dobar početak nam je potrebno osam časova aktivnog sna, da bismo zablistali u radnoj sredini. Potom, redovna, uravnotežena ishrana.

Kao odličan početak ove, Nove godine potrudimo se da ne preskačemo doručak. Pošto smo se opustili za praznike, idealan doručak bi bile žitarice – kuvano žito sa seckanom bananom, uz šolju biljnog čaja. Povoljno će delovati na digestivni trakt koji je bio opterećen prethodnih dana. Do kraja dana ispoštujte ritam obedovanja na svaka dva-tri časa između obroka. Večeru pojedite tri časa pre spavanja.

Pošto je zima, svi zaborave na konzumiranje vode. Iako se slabije krećemo, voda nam je potrebna. Pijte od litar I po do dva litra vode u toku dana (ubrajaju se prirodni, nezaslađeni kompoti, čajevi, ceđeni sokovi...).

Nakon posla koji je svima teže pao posle praznike, prošetajte se par stanica pešaka, udahnite svež vazduh, prijaće vam i odagnaće umor. Fizička aktivnost je ključ zdravlja uz uravnoteženu ishranu, zato budimo aktivniji u Novoj godini.

PRILOG TV PRVA: O ISHRANI ZA VREME PRAZNIKA 

Marija Prčić
Foto: hgtv.ca 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html