Promena stila života utiče na prevenciju i tok dijabetesa

Promena stila života utiče na prevenciju i tok dijabetesaPovodom 14. novembra - Svetskog dana dijabetesa

Šećerna bolest se odlikuje povišenim vrednostima glukoze u krvi uz sledstveni poremećaj metabolizma kako ugljenih hidrata tako i masti i proteina. Dijabet sa sobom nosi i komplikacije koje se vremenom razvijaju kao sekundarne bolesti (dijabetično stopalo, retinopatija, neuropatija, neuropatije...).

Promenom načina i stila života možemo uticati na prevenciju i sam tok bolesti, kako do komplikacija ne bi došlo. Adekvatan način ishrane, uz fizičku aktivnost i redovne zdravstvene preglede, rešava niz problema.
Budite fizički aktivni – najmanje tri puta nedeljno oko 30 minuta.

Imajte tri glavna obroka i dve užine. Potrebe za slatkišima nadomestite voćnom užinom koja kao i svaki obrok treba da bude otprilike u isto vreme svakoga dana.

Svako svoje jutro započnite doručkom u krugu porodice. Ovakvim postupkom prevenirate gojaznost, svojih ukućana i sebe i produžavate životni vek. Ako već imate dijabetes bolja je glikoregulacija ukoliko ne preskačete obroke, a time se smanjuje mogućnost stvaranja komlikacija.

Ako ste gojazni potražite stručnu pomoć i redukujte svoju kilažu!

Ishrana osoba koje imaju dijabetes je najbolji vid ishrane koju treba i može svako da primenjuje. Cela porodica treba da se uključi i mora se edukovati, što radi podrške, što radi same prevencije jer je predispozicija prisutna.

Postoji ogromna potreba za savetovalištima za dijabetes u okviru primarne zdravstvene zaštite. U njihovomu stručnom timu, pored lekara i medicinske sestre, obavezan član trebalo bi da bude i nutricionista dijatetičar. Svaki pacijent koji kroči u savetovalište bi bio individualno pregledan i nutritivno obrađen. Procenom stila života, uzimanjem nutritivne anamneze, godišta, visine, težine, fizičke aktivnosti... izrađuje se individualno prilagođen plan ishrane (jelovnik). Krajnji cilj svakog nutricioniste dijetetičara je dobro glikemijski regulisan pacijent koji je odlično edukovan, kao i njegova porodica.

Osoba obolela od dijabetesa može sama da se stara o svojoj ishrani, treba da zna koje namirnice može da bira, koje su to poželjne količine, koja hrana je dobar izvor minerala koje su dijabetičaru potrebne. Za ovakav vid znanja i edukacije najbolje obučeno medicinsko osoblje je nutricionista dijetetičar.

Prevencija je ključ svega - zato radimo na tome. Izbegnimo dijabetes ili komlikacije usled dijabeta!

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

Ilustracija: Slideplayer

MARIJA PRČIĆ SAJTFB STRANAINSTAGRAM 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html