Školska užina - preko potrebna, ali zdrava

Školska užina - preko potrebna, ali zdrava

Imate dete koje ide u školu i verovatno se svakodnevno dvoumite šta da pojede u toku velikog odmora? Često se dešava da školarci od kuće pođu praznog stomaka, a sa džeparcem u ruci. Naravno, ogladnelo dete nakon par časova, gde mu je bila potrebna kompletna koncentracija, pohrli za slatkišima, pecivima ili slanim grickalicama. Ovakva ishrana je u osnovi ugljenohidratna (ali su u pitanju prosti šećeri).

Zašto ovo detetu prija? Jednostavno - izmanipulisano je! Na prvom mestu padom šećera u krvi nakon iscrpnih mentalnih radnji, potom ukusima koji su dodati u ovakve namirnice, a onda i okolinom (poželjno je u društvu kupiti namirnice iz ove grupe, a nije zanemarljivo i da sami mediji navode decu na izbor).

Postoje škole u kojima se organizuje školska užina. Za mali finansijski izdatak se dobija užina lošeg kvaliteta (žužu, bele kifle sa kremovima, burek...). Kada se pogleda nedeljni jelovnik takve užine, ne vidi se ništa zaista hranljivo što je dobar izvor kvalitetnih proteina, masti i ugljenih hidrata, a da ne spominjemo mikronutrijente. U dvorištu samih škola ili najbližoj okolini su pekare i kiosci brze hrane...

Zato je potrebno polako nešto menjati. U suprotnom će slike bolesno gojazne, maloletne dece iz Amerike biti i slika, mališana naše zemlje.

Promene moraju da započnu u osnovnoj ćeliji društva - porodici. U svome gnezdu ćete udizati dete koje je svesvno značaja ishrane i koje će biti rado da nosi užinu u školu. A, vi ćete poslati svoje dete u školu punog stomaka, sito, sa upakovanom užinom i mirnom savešću da obezbeđujete zdravu budućnost svome detetu.

Okolina jeste "zatrovana", ali ako svako od nas počne da menja svoj "mikrokosmos" jednom ćemo dobiti artiljeriju, mladih, osnaženih, zdravih ljudi koji u svakom pogledu predstvaljaju zdravu populaciju i društvo.

* * *

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaćemo vam odgovor u što kraćem roku.

Fotonutraingredients.com 
Marija Prčić FB STRANA

Marija P 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html