Skriveni šećeri

Skriveni šećeri

Jesti šećere ili ne pitanje je sad - mislim da skoro svakog ovo muči danas.

Prema zvaničnim vodičima, na primer, ima konkretnih preporuka za unos šećera do nekih 10% na celokupni kalorijski dnevni unos. Kako je to izgleda u praksi.

Ako su vaše potrebe 2.000 kilo kalorija, od toga je 200 kilo kalorija za tih 10% šećera ili 50 grama čistog šećera. Po tim preporukama, odrasla zdrava osoba sme da unose toliku količinu. Nameće se pitanje da li će ostati zdrava ako taj preporučeni unos prolongira u kontinuitetu.

Na primer, kafena kašika teži 5g šećera, što vodi na 10 kafenih kašika šećera dnevno. Zamislimo da smo uneli tih 10 kafenih kašika, a znamo kakav nam je ritam života, a bolje je reći da nemamo ritam. Koristimo javni gradski prevoz do kućnih vrata ako je moguće, neko kola, radno vreme je sve češće samo provedeno sedeći, uz minimalan bilo kakav trud... Gde ćemo mi da potrošimo tih 10 kašika kafenih šećera?

Znam da nije sve u potrošnji, ali u šećeru nema ničeg sem glukoze, koja munjevitom brzinom prelazi u krvotok. Nema u tom šećeru ni vitamina, niti minerala. Zašto smo onda pojeli šećer? Možda da bismo udovoljli čulima, "doživeli pročišćenje šećerom", neju antistres terapija... Ne znam i ne želim da osuđujem odluke, ali tu sam da nađemo novi način odlučivanja i navikavanja.

Navela sam "idealnu" sliku da ste iskontrolisali unos šećera ali, nažalost, skoro uvek se dešava više. Kako? Kroz skrivene izvore šećera. Kako ćemo otkriti skrivene izvvore? Čitanje deklaracije onoga što kupujemo. Zamara vas čitanje deklaracije, ne možete da se naviknete, sitno je napisano... Rešenje je da svedete na minimum kupovinu i konzumiranje industrijskih proizvoda. Shvatite da ste na nekoj vrsti posta gde oni moraju da se isključe.

Gde sve može biti skrivenih šećera?

U kupljenom voćnom jogurtu

Rešenje je da pravite svoj voćni jogurt. Tačno znate šta ste stavili u njega, a uz to imate prave komadiće voća. Ako imate stvarno voće biće pravih vitamina, minerala, biljnih vlakana. Šećer u krvi neće otići u nebesa. Možete se čak poigrati sa ukusima, a vreme pripreme je koliko i kupovina u marketu, ako ne i manje.

U konzervama ribe sa "povrćem"

I ovde se proizvođač igra sa našim zdravljem. Kupimo sardinu, na primer, da uvećamo unos zdravih masti, kad ono - sojino ulje unutra; kupimo sardinu da unesemo više kalcijuma kad ono - skriveni šećeri. Rešenje je isključivo tuna, sardina ili druga konzervisana riba u hladno ceđenom biljnom ulju. Ako želite dodatke uz nju, kupite sveže povrće i to je to. Tako ste siguni šta ste pojeli.

Kečap, umaci od paradajza, razni prelivi za salate

Naravno da vam se preliv jede više od salate kada ste izmanipulisani slatkim ukusom, šećerom unutra, uz to nekim pojačivačima ukusa. Ideja može biti da sami napravite preliv mešavinom hladno ceđenih ulja, začinskog bilja i neke vrste luka. Dosta toga je stvar ideje i potom volje.

Unutar proizvoda koji su označeni da su za dijabetičare (ili bez šećera ili integralni)

Jedino rešenje je čitanje deklaracije. Retko proizvođač ispoštuje navedeno. Ili ako nema šećera tu je neki opaki zaslađivač koji može uticati na rad pankreasa, na primer, i eto problema.

Žitarice

Želite sebe ujutru da počastite brzim doručkom i već posle sat vremena ste gladni. Onda dođete kod nutricioniste i kažete da ne možete da živite na žitaricama, stalno ste gladni. A, zapravo ste pojeli 0,5% žitarica u obroku. Posebno u žitaricama za decu, a tu ima dodatih šećera, čak i celih 50g na 100g proizvoda. Tu su i razne ovsene kaše. Sve pravite sami i kupujte bez dodatka.

Još je mnogo, mnogo proizvoda, na žalost. Zato, kupujmo domaće, kvaliteno, kontrolisano. I pokušajte da redovno čitate deklaraciju. Ako uočite da ima šećera, zaobiđite proizvod. Najbezbolnije rešenje je da spremate sebi hranu kad god je moguće.

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

MARIJA PRČIĆ SAJTFB STRANAINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html