Za bolju ishranu u školama

Za bolju ishranu u školama

Ishrana dece je bitan deo njihovog zdravlja, stoga se pozabavimo njome. Mislimo na naše mališane i posvećujmo im punu pažnju svakodnevno.

Ishrana u predškolskim ustanovama je odlično organizovana gde strukovni nutricionisti dijetetičari organizuju ishranu koja je zdravstveno i epidemiološki bezbedna, ispitana, energetski i nutritivno dovoljna.

Međutim, ishrana školske dece kod nas je i dalje potpuno neregulisana. Po tom pitanju morali bismo da se pokrenemo, pre svega kao odgovorni roditelji, ali i kao odgovorno društvo u celini. Naša deca ne treba da jedu brzu hranu, punu aditiva, nezdravih vrsta masti, alergena... Ishrana u školama treba da bude kontrolisana od strane nutricionista dijetetičara i da se vrate prave, organizovane školske kuhinje.

Dete školskog uzrasta treba obavezno da jede odgovarajući obrok pre nego što izađe iz kuće. Na ovakav način dete ima bolju koncentraciju, više energije za školske aktivnosti, a time i bolje školske rezultate. Nakon tog obeda kod kuće, normalno je da dete ima adekvatnu i dobro izbalansiranu školsku užinu. Školska užina naše dece nije nautritivno poželjna i adekvatna. Užina u školama je danas najčešće izbor saveta roditelja koji biraju različite keteringe, pekare, restorane. Ovakav izbor je loš. Moraju se pokrenuti školske kuhinje u kojima ishranu reguliše i bira viši strukovni nutricionista dijetetičar. Time ćemo prevenirati različita hronična oboljenja (dijabet, gojaznost, povišen krvni pritisak...).

Naša deca se dobro edukuju i dosta nauče o ishrani u predškolskim ustanovama, ali u školama umesto da znanje nadograde, oni sve zaborave, čak im nutritivne navike postanu gore. To dovodi do sve većeg porasta problema školske dece sa visokim krvnim pritiskom, velikim obimom struka (preko 80cm), viškom kilograma...

Mislite na svoju decu - s ljubavlju, ali racionalno. Pakujte im užinu kod kuće. Užina može da bude voće, zdravi sendviči (sa tunjevinom, dosta povrća, mlečnim namazom i povrćem..). Ne dopustite da vaše dete kupuje različitu brzu hranu jer u dužem periodu to direktno pogoršava zdravstveno stanje vašeg deteta.

Naša deca zaslužuju radosnu i zdravu budućnost, a ona umnogome zavisi od ishrane u najranijem dobu i navika koje stiče za čitav život. Jedna od njih je redovna i pravilna ishrana. Neoprostivo je da im se tu ne nađemo da ih ispravno usmerimo...

Zanima nas vaš stav o kuhinjama i ishrani u školama. Pošaljite komentar ispod ovog članka. Hvala unapred!

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

Bonus tema

GLADOVANJE

Detaljnije:

Prva objava na PPNS: 10. 10. 2014. 

Marija Prčić FB STRANA 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html