Značaj ishrane tokom trudnoće

Značaj ishrane tokom trudnoće

Trudnoća je najbolji i najosetljiviji period života žene. Da bi se trudnoća iznela do kraja na najzdraviji i najlakši mogući način bez bilo kakvih komplikacija treba da se planira. Sastavni deo plana pre samog začeća i u toku treba da je adekvatna ishrana. Tu, uz pomoć ginekologa, deo stručnog tima valja da bude nutricionista dijetetičar.

Briga o potomstvu započinje mnogo pre samog začeća. Kako? Našim odnosom prema sebi samima. Deo tog odnosa je i ishrana kao važan faktor uticaja sredine na ekspresiju gena. Ishranom pre začeća, žena treba da dođe do poželjne telesne mase kako ne bi imala problema u trudnoći i uz to ojačala svoj imuni sistem, a time i ceo organizam za predstojeći period. Takođe, pored telesne mase bitan je odnos vitamina, minerala i antioksidanata u organizmu. Naprosto su balans i homeostaza važni preduslovi zdravlja i dobrog funkcionisanja organizma.

Navodim ovo kao bitan faktor jer je sve više mladih mama koje "otkriju" da su trudne po prolasku kritičnog perioda od prva četiri meseca. One su tada zbunjene, uplašene u prvom trenu jer su bile u potpunom neznanju sve vreme. Fetus uzima sve što mu je potrebno iz organizma majke, ali šta je sa onim mamama čije rezerve hranljivih materija nisu bile dobre i pre začeća? Te mame mogu biti u problem posebno nakon porođaja.

U plan trudnoće treba da se uključi i partner. Potrebno je da i on vodi računa o ishrani. Stoga, kako žena tako i muškarac treba da unose dovoljne količine antioksidanata – vitamina C, vitamina E, selena... Zapravo, uravnotežena, izbalansirana ishrana osigurava adekvatan unos vitamina i minerala.

Ishrana u toku trudnoće treba da bude vođena u saradnji sa nutricionistom jer je jedna od zabluda da se, na primer, jede "za dvoje". Energetske i nutritivne potrebe jesu povećane, ali ne u toj meri. Potrebe zavise od telesne mase pre začeća, aktivnosti trudnice, kao i od zdravstvenog statusa. Sve ovo na prvom mestu treba da isprati ginekolog, lekar opšte prakse i da se u timu nađe nutricionista dijetetičar. Ginekolog koji vodi trudnoću treba da se postara za opravdanu suplementaciju.

Nakon trudnoće bitna je laktacija i dojenje. Na dobru laktaciju utiče i adekvatna, dovoljna ishrana. Omogućite svom odojčetu taj "luksuz", tu savršenu namirnicu – majčino mleko. Majčino mleko sadrži najbolji i najpoželjiniji balans svih aminokiselina, minerala, vitamina, masnih kiselina, imunoglobulina koji zajedno omugućavaju napredak vašeg deteta.

Dojite svoje dete najmanje prvih šest meseci njegovog života. Dojenje prevenira u kasnijem životu deteta gojaznost, alergije, pothranjenost, autoimune bolesti. Istraživanja pokazuju da su dobro socijalizovana i emotivno stabilnija upravo dojena deca koja su time ostvarila odličnu, emotivnu povezanost sa majkom i izgradila bazično samopouzdanje.

Mislite na sebe i svoje bližnje... Ishrana je tu da nam svima pomogne.

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

Foto: University of Missouri Health Care

MARIJA PRČIĆ SAJTFB STRANAINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html