Amebna bolest pčela

Amebna bolest pčela

Ovo oboljenje pčela se retko javlja samostalno, obično je pratilac ili se javlja kao mešana infekcija sa nozemozom o kojoj je veći bilo reči.

Uzročnik je protozoa odnosno ameba Malpigiella mellificae Prell. Ona se javlja u vidu čista ili vegetativnih oblika. Ceo ciklus razvoja amebe odvija se u organizmu pčela i traje od 24-38 dana.

U prirodnim uslovima infekcija nastaje hranom koja sadrži čiste ili lizanjem izmeta bolesnih pčela kada i nastupi oboljenje kod velikog broja pčela u jednoj zajednici. Bolest naročito pogađa pčele radilice koje su i najaktivnije, ali mogu oboleti i same matice.

Što se tiče samog nastajanja i puteva prenosenja bolesti, primarni izvor je izmet zaraženih pčela i to naročito u periodu kada su pčele prisiljene da zbog nepovoljnih vremenskih uslova defeciraju u košnici. Slična situacija je i sa maticom koja je zaražena, a takođe defecira u košnici.

Iz jedne u drugu košnicu uzročnici se prenose najčešce premeštanjem okvira saća zaprljanog izmetom zaraženih pčela u košnice sa zdravim pčelama kako bi se očuvalo i izvelo leglo, zatim spajanjem zdrave sa bolesnom zajednicom da bi se ova druga ekonomski iskoristila, kao i kontaminiranim medom i pčelarskim priborom.

Takođe izvori zaraze mogu biti i napajališta za pčele, ali i razni artropodi koji se hrane zaraženim, a uginulim pčelama i delovima kontaminiranog saća.

U širenju oboljenja učestvuju i razni insekti, tj. bumbari i ose.

Oboljenje nastaje u proleće, što je povezano sa pojačanom aktivnošću samih pčela jer se time stvaraju povoljni uslovi za širenje uzročnika u zajednici i to u većini slučajeva kao mešana infekcija sa nozemozom.

KLINIČKA SLIKA

S obzirom da se ovo oboljenje retko javlja samostalno, već kao mešana infekcija sa nozemozom, simptomi su gotovo identični kao kod nozemoze. Pčelinja zajednica pokazuje naglo slabljenje jer se veoma brzo smanjuje broj pčela koje uginjavaju bez karakterističnih simptoma. Obično prvo uginjavaju starije pčele, a zatim sve više i više generacije mladih pčela. Rad pčela koje i nije zahvatila bolest opada i u košnici i van nje, a samim tim se smanjuje i razvoj i prinos i pored dobre paše.

Simptomi koji dominiraju na samim pčelama su dijareja, kada je izmet izrazito tečan i jako neprijatnog mirisa tako da zaražene pčele koje i polete, ovim izmetom mogu i druge pčele da poprskaju. Promene su dominantne u tzv. Malpigijevim cevima gde se umnožavaju amebe koje oštećuju epitelne ćelije na kojima žive pri čemu dolazi do izmene sekretorne funkcije.

Kao što sam već napomenuo bolest je karakteristična za početak proleća (april, maj, jun), dok je u toku zime delovanje amebe svedeno na minimum jer su funkcije svih organa kod zimskih pčela svedene na minimum.

DIJAGNOZA

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom cista amebe u crevnom sadržaju. Za mikroskopski pregled se uzima sadržaj creva iz bolesnih živih pčela iz koga se priprema razmaz i boji se specijalnim preparatima. Ukoliko je pozitivan nalaz, primećuju se ciste okruglog ili sferičnog oblika.

U dijagnostici treba voditi računa kada su u pitanju tzv. letnje pčele kod kojih se ne moraju naći ciste u crevnom sadržaju. Razlog ovome je lagani razvoj amebe koji traje oko tri nedelje, ali i kraći život pčela.

Diferencijalno dijagnostički dolazi u obzir nozemoza koja se isključuje mikroskopskim dokazivanjem spora Nosema apis.

TERAPIJA

Bilo kakva upotreba medikamentoznih sredstava nije do sada imala nekog značajnijeg uspeha.

Mnogo bitnija stvar je da se obrati pažnja na pčelinju zajednicu koju treba osloboditi od starih pčela kliconoša, naročito u proleće, a ono što se preporučuje je veštačko rojenje dve do tri nedelje pre glavne paše.

Foto: theflyingphd.wordpress.com

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html