Besnilo, drugi deo

Besnilo, drugi deo

Nastavljamo priču o besnilu iz prethodne nedelje.

Što se tiče simptoma, kod obolele životinje postoji klasičan i paralitičan oblik.

Klasičan oblik ima tri stadijuma:

  1. PRODROMALNI stadijum - traje 1-3 dana, pri čemu je životinja apatična, uplašena, neposlušna, zavlači se i leži u tamnim delovima prostorije, pojačana je salivacija (lučenje pljuvačke)
  2. EKSCITACIONI stadijum - traje dva dana, pri čemu je ispoljena želja za lutanjem(dromomanija) i ujedanjem (draknomanija), životinja je agresivna i prema vlasniku, apetit je perverzan (alotriofagija), glas je promukao, a pljuvačka se cedi iz usta usled otežanog gutanja zbog pareze mišića grkljana.
  3. PARALITIČAN stadijum - traje 3-4 dana, pri čemu nastaje paraliza donje vilice, jezika, ždrela, grkljana, mišića trupa i ekstremiteta. Životinja tako paralizovana ugine.

PARALITIČAN oblik (tzv. tiho besnilo) je takav gde su prva dva stadijuma kratka, a paraliza se javi naglo, pa za 2-4 dana životinja ugine, uz obilnu salivaciju. Ovaj oblik je češći kod mačaka nego kod pasa i traje 4-7 dana.

Zato i mačke treba obavezno vakcinisati protiv besnila jer su mačke izuzetno migratorne životinje i mnogo je veća mogućnost da se zaraze...

Za stanovništvo koje živi u seoskim domaćinstvima ili na obodu naselja blizu šuma, lisice su od naročitog značaja kao vektori besnila. One koje su zaražene, gube strah od čoveka i pasa, što je veoma važan simptom i za lovce da budu oprezni (naročito oni koji skidaju kožu ubijenih lisica). Ovo je i dodatni oprez za ljude iz navedenih područja jer je veća mogućnost da dođu u kontakt sa lisicama.

ZAKLJUČAK

  • Obavezno vakcinišite svog ljubimca i revakcinišite ga svake godine.
  • Ukoliko su vas ujeli pas ili mačka nepoznatog porekla (bez vlasnika, ne zna se da li je vakcinisan), odmah se javite lekaru, nemojte da čekate. Virus može da se nađe u pljuvačci obolele životinje i do 10 dana pre ispoljavanja prvih simptoma.

Do sledeće objave, ako vas interesuje bilo šta o besnilu ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović
Foto: petcaregt.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html