Besnilo

Besnilo

Besnilo (rabies) je zarazna bolest svih toplokrvnih životinja i ljudi. Manifestuje se simptomima na centralnom nervnom sistemu (CNS) i završava bez izuzetka - letalno (smrtno). Uzročnik je virus, pripada Fam. Rhabdoviridae i rodu Lyssavirus i neurotropan je (ispoljava afinitet prema nervnom tkivu).

Postoje:

  • šumsko (silvatično) besnilo koje se javlja kod divljih životinja
  • urbano (gradsko) besnilo zastupljeno kod domaćih životinja - prvenstveno pas i mačka
  • besnilo polarnih lisica

Izvor besnila su najčešće divlje životinje - prvenstveno lisice, ali mogu biti i ptice. Virus se nalazi u pljuvačci zaraženih životinja, prenosi se ujedom, a može se naći u pljuvačci obolelih životinja i do 10 dana pre pojave prvih simptoma. Iz tog razloga veoma je važna vakcinacija jer ne možete znati da li je pas zaražen ili ne, ukoliko nije bio prethodno vakcinisan. Zato vakcinom treba sprečiti lanac: lisica-pas(mačka)-čovek.

Posle ujeda od strane zaražene životinje, virus besnila se zadržava u cirkulaciji, prema nekim podacima, približno oko 15-20 časova u telu ujedenog, a zatim se putem nervnih završetaka i većih ganglija seli u CNS.

Ovo je bitno znati jer je neophodno da čovek ujeden od psa ili mačke nepoznatog porekla (ne zna se da li je vakcinisan), obavezno treba što pre da se javi lekaru i primi tzv. antirabični serum, po utvrđenom kriterijumu koji će neutralisati virus. Ukoliko virus iz cirkulacije pređe u nervno tkivo, ne može se više ništa uraditi!

Inkubacija (vreme proteklo od infekcije do pojave prvih simptoma) je od dve do osam nedelja, a nikad nije kraće od deset dana. Veoma dug inkubacioni period čini ovu zarazu utoliko opasnijom jer može da zavara, pošto simptomi mogu biti skriveni, samim tim neispoljeni...

Veoma upečatljiv primer sa terena je bio kada mi je jedna porodica rekla: "Moje kuče je malo i vezano...".

PRVO - veličina psa nije bitna, već starost (svi stariji psi od tri meseca mogu da obole od besnila).

DRUGO - to što je vezan znači da neće "otići po zarazu", ali će doći "drugi" možda po hranu, ujedaće se međusobno jer će vas ljubimac da brani hranu i teritoriju, a tako će biti eventualno zaražen od potencijalnog gosta.

Tako zaražen ljubimac je za vas i bližnje opasnost, a da to nećete znati (dug inkubacioni period). Zato nemojte da zaboravljate vakcinaciju!

O simptomima i još nekim interesantnim detaljima sledeće nedelje.

Do sledeće objave, ako vas interesuje bilo šta o besnilu ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

Foto: The Health Site 

DVM Miki Bojović 

Prva objava: 13. 12. 2014.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html