FUS - Felini urinarni sindrom

FUS - Felini urinarni sindrom

FUS ili felini urinarni sindrom mačaka je oboljenje koje u zadnje vreme sve više muči vlasnike mačaka i to naročito onih ljubimaca koji žive u stanu, a veoma retko kod onih koji su stalno napolju. Reč je o mačorima.

Radi se o nakupljanju velike količine peska koji vrši potpunu opstrukciju uretre. Bolest se javlja iz nekoliko razloga:

 • preterana ishrana hranom koja sadrži puno magnezijuma (iznutrice)
 • kastracija - oboljenje jeste karakteristično za mačore koji su kastrirani jer oni od momenta kad uđu u polnu zrelost i u vreme parenja vrše zapišavanje instinktivno radi obeležavanja teritorije, a ta mokraća strašno smrdi. Ovo je naročito upečatljivo kad dan počinje da bude duži, a to je krajem zime jer životinje nadražaj primaju preko nervusa optikusa koji prosleđuju do CNS-a, tj. do epifize, žlezdice veličine zrna pirinča koja je veoma bitna, poput hipofize. Zadužena je za seksualno ponašanje i ciklus parenja. Izraženija je kod životinja, a naročito kod ptica. Ona reguliše ritmičke pojave dan-noć, zračenja iz kosmosa, magnetna zračenja
 • razlog je i mokraća koja je bazna (inače je kisela), a to se javlja kao posledica povećanog unosa Mg
 • virusne infekcije sa Calici virusima, Herpes virusima
 • vazdušni pritisak takođe ima bitnu ulogu, tj. njegova promena, a to se dešava u proleće i jesen kad su varijacije pritiska najveće (primer su i čirasi) i tu je veoma bitna epifiza

SIMPTOMI

Kod ovog oboljenja dolazi do potpune obliteracije uretre, retencije mokraće i pojave uremije, i zato životinja:

 • ne mokri
 • povraća (zato što ureja nadražuje centar za povraćanje)
 • u hipotermiji je, naglo joj opada telesna temperatura
 • apatična je, ne jede
 • neprestano ima tenezme (napinjanja) i nagone da mokri
 • i nažalost, veoma često uginjava

TERAPIJA

Životinja se uvodi u anesteziju, ali ni slučajno sa punom dozom, već se ide samo sa 1/3 doze, inače bi stradala životinja. Ovo radimo da bismo mogli na miru da izvršimo kateterizaciju sa specijalnim kateterom za mačore. Veoma često je u upotrebi Džeksonov "cat kateter" koji je od teflona, a unutra je mandren i prečnika je manjeg od 1mm. Kateterizacijom ustvari potiskujemo pesak nazad u bešiku. Međutim, veoma često se ne može ući dublje od 2-3mm zbog kosti glansa penisa. Tada mora da se uradi uretrotomija, pa ako je potrebno čak i amputacija glansa penisa, da bi oslobodili uretru. Punkcija bešike kroz abdomen ne rešava problem na duže staze, tako životinji samo trenutno olakšavamo muke.

Ako ni posle amputacije glansa penisa ne dobijemo mokraću, otvaramo abdomen (može se desiti da se pesak često nalazi čitavom dužinom uretre). Zatim bešiku koja je prepunjena i velika, ispraznimo pomoću šprica, a onda napravimo mali rez od 1cm, taj otvor zašijemo za abdomen i na taj način napravimo veštacku fistulu - cistostomu.

Međutim, ovo nije naišlo na odobravanje mnogih vlasnika jer mnogo više vremena moraju da posvete ljubimcu i čiste iza njega, zato što mokraća stalno kaplje.

PREVENTIVA

Treba se pridržavati određenih pravila da ne dođe do recidiva:

 • vlasnik mora prekinuti da hrani mačora iznutricama
 • treba zakiseliti mokraću, a to se postize zakiseljavanjem hrane sirćetom ili limunom, a na to se mačor navikava iz dana u dan sa po jednom kapi više
 • mora se omogućiti mačoru što više kretanja
 • obavezna vakcinacija mačora protiv navedenih virusnih infekcija

U humanoj apoteci postoje preparati koji razgrađuju urolite (preparat je za ljude), međutim mogu se prilagoditi i ljubimcima. Dosta dobro se pokazao kod pasa, a daje pozitivne efekte i kod mačora.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o FUS -u ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Ilustracija: alexdanenberger.com
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html