Konjuktivitis

Konjuktivitis

Oboljenja konjuktiva su najčešća od svih oboljenja oka. Razlog tome je što je konjuktiva najizloženija mukozna membrana od svih u organizmu. Konjuktiva se sastoji iz tri sloja:

 

  • prekornealni suzni film, koji čine suze, produkt žlezda koje se nalaze sa unutrašnje strane trećeg očnog kapka, produkata tarzalnih žlezda...
  • konjuktivalni epitel, koji je ne keratizovan i prepun peharastih ćelija koje proizvode mukozan sekret koji se obično sreće u medijalnom očnom uglu, naročito kod pasa koji imaju malo, enoftalmično oko (uvučeno oko, a izraženiji medijalni očni ugao). Takav je doberman i kod njega se često nalazi krmelj i to ujutru i naročito ako je izložen suncu, vetru, prašini.. To je normalan krmelj - mukozni krmelj.
  • substantia propria, koja sadrži u sebi jako mnogo limfocita. Najbogatija je unutrašnja strana trećeg očnog kapka (bulbarna strana). Ovi limfociti ukoliko su stimulisani antigenom, formiraju folikule, pa se često na unutrašnjoj strani konjuktive, naročito na trećem očnom kapku nalaze folikularne tvorevine.

 

Konjuktive veoma često budu izložene mehaničkom dejstvu tj. traumi. Srećom, veoma brzo zarastaju i to epitelizacijom i mitozom i to je kvalitet. Još jedna bitna kvalitativna osobina je i prisustvo suza koje sadrže antibakterijske supstance.

Što se tiče terapije, manje rane ne treba tretirati jer one obično spontano zarastaju za 24-30 časova. Veće povrede gde postoji odlupljen deo konjuktive, izvodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji. što zavisi od veličine povrede odnosno stanja životinje (agresivne ili ne). Za šivenje se koristi bojena svila sa atraumatskom iglom i bojena svila olakšava skidanje za 5-7 dana kako ne bi iritirali oko. Prilikom skidanja treba biti obazriv jer svako skidanje konaca može dovesti do kidanja konjuktive.

Sam konjuktivitis karakterišu hiperemija, jer je konjuktiva dobro vaskularizovana, zatim celularni eksudat koji sadrži ćelije zapaljenjske reakcije i to: ako se radi o bakterijskoj infekciji dominiraju neutrofili, ako su prisutni virusi i gljivice onda su dominantni limfociti i monociti, a ako je u pitanju alergijski konjuktivitis dominantni su bazifili i eozinofili. Zbog toga je veoma važno za dijagnostiku uraditi razmaz i obojiti ga. Usled svraba životinja pokušava šapom da počeše oko i tada se može razviti i zapaljenje rubova kapka (bleferitis) o kom je bilo reči u prethodnom tekstu.

Kod dugotrajnih konjuktivita mogu se javiti alopecije oko kapaka. Može da se razvije i edem kapaka koji se manifestuje bolom.

Konjuktiviti se dele po toku na akutne, subakutne i hronične; po etiološkim faktorima na bakterijske, virusne, gljivične, parazitske, alergijske, toksične (hemijske), usled prisustva stranog tela, kao i nedostatka prekornealnog suznog filma.

1. Bakterijski izazivaju najčešće strepto i stafilokoke a ređe proteus koji je pri tom i veoma neprijatan. Ovo sve karakteriše jak mukopurulentni iscedak.

Terapija se svodi na upotrebu antibotskih kapi ili mašti. Ako se koriste kapi dobije se brz ali kratkotrajan efekat. Kapi se lako raznose po konjuktivalnoj vrećici jer pokreti oka lako i brzo prevuku celu konjuktivalnu vrećicu. Vodene kapi imaju manu da se veoma brzo putem suza izbace iz oka putem ductusa nasolacrimalisa. Obično su se aplikovale 3x dnevno, ali one imaju efekat najviše 20 minuta, a ostalih 6 sati i 30 minuta nema zaštite... Uljane kapi su kvalitetnije zbog veće viskoznosti pa duže traju i ostaju u konjuktivalnoj vrećici. Najbolje su chloramphenicol kapi. Što se tiče masti, one su dobre, ali su teško topive i teško mogu da se zavuku u forniks, mesto gde su bakterije. Temperatura oka je kao i telesna. Treba napomenuti da se kortiko preparati ne preporučuju kod bakterijskih infekcija.

Od NSAIL (nesteroidnih antiinflamatornih lekova) se može očekivati efekat sprečavanja zapaljenja kod jakih konjuktivitisa. Oni inhibiraju prostaglandine i smanjuju bol, otok i hiperemiju.

Veoma često se javlja problem i sa nadbubrežnom žlezdom pri aplikaciji kortiko preparata u oko jer je oko izuzetno dobra resorptivna površina.

2. Virusni konjuktivitis se javlja najčešće kod mačaka i to zajedno sa rinotraheitisom.

Terapija se svodi na dugotrajnu i pažljivu upotrebu kortizona sa antibioticima, jer kortizon smanjuje odbrambenu sposobnost konjuktive, pa može doći do umnožavanja bakterija. Kod mačića su obično konjuktiviti mesane etiologije (virus, pa se nadovezu bakterije).

3. Gljivični konjuktivitis. Problem naprave najčešće vlasnici sa čajem od kamilice koji je blag antiseptik, ali samo svež - do pola sata posle spremanja čaja. Zato vlasnici čim primete blag konjuktivitis koriste čaj nakon čega se javi gljivično oboljenje.

4. Alergijski pokazuje sezonske varijacije (proleće), zbog prisustva antigena - polena. Manifestuje se otokom kapaka, konjuktive, suzenjem, pa je okolina oka (koza) potpuno mokra. Obično se javlja i kijavica jer suze preko ductusa nasolacrimalisa ulaze u nos i životinja frkće i kija. Drugi razlog je kućna prašina (naročito zimi TA peći). Treći je duvanski dim. Četvrti je voda (hladnija). Peti je promaja (vetar) kada psi guraju glavu kroz otvoreni prozor auta pri čemu vetar deluje mehanički, kao i smog. Najčešće je prisutno kod nemačih ovčara i nemačkih ptičara.

Lako se dijagnostikuje zbog prisustva folikula na konjuktivi (bulbus i treći očni kapak), pa ga mi zovemo folikularni, a ustvari to je alergijski konjuktivitis.

Terapija se sastoji u odstranjivanju folikula i upotrebu kortiko preparata nekoliko dana parenteralno, a ako ne dođe do poboljšanja treba ići na lokalnu terapiju kapima ili subkonjuktivalnim injekcijama koje se aplikuju na bulbarnu konjuktivu na 12 sati. Koriste se tubrkulinske i insulinske igle i špricevi jer su bezbolne. Može se uzeti i komad vate natopljen lokalnim anestetikom i pritisne se na mesto gde se daje injekcija.

5. Toksični (hemijski) kada se javi, za ispiranje oka se koristi obogaćeni fiziološki rastvor. Lokalni anestetici mogu imati toksični efekat na rožnjaču i to 1-2 kapi u lateralni očni ugao, ali ne treba ponavljati jer može doći do resorpcije i razvijanja akutnog glaukoma.

6. Strana tela su prisutna najčešće kod lovačkuh i luksusnih pasa - popino prase. Nastaje stravičan konjuktivitis, čak i krvavi iscedak iz oka. Najčešće se ispod trećeg očnog kapka nađe crna semenka koja ima kukice kojima se kači za konjuktivu (muhar). Kao preventiva se pre lova stavljaju 1-2 AD uljane kapi u oko i tako onemogućava kačenje.

7. Nedostatak prekornealnog suznog filma prouzrokuje zapaljenja, mehanička oštećenja i infekcije i nastaju problemi sa konjuktivom jer oko nije više zaštićeno pa se suši.

Terapija se sastoji u primeni veštačkih suza (humane) 5-7x dnevno sve dok se ne ukloni uzrok. 

Foto: petpremium.com 

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

DVM Miki Bojović

miki 2

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html