Kriptorhizam

Kriptorhizam

Kriptorhizam je pojava kod mužjaka kada ne dođe do spuštanja testisa. Testisi se tokom intrauterinog života nalaze u abdomenu, a pred partus (porođaj), oni se spuštaju kroz ingvinalni kanal u skrotum.

Kod pasa se može tolerisati nespuštanje testisa i do šest meseci posle rođenja. Međutim, problem kod svih muških životinja je taj što je kriptorhizam nasledna osobina - to je čista genetička greška. Naime, temperatura u testisima je niža za 1,5C od abdominalne i za njihovo normalno funkcionisanje je neophodno da ne ostanu u abdomenu, već da se spušte u skrotalnu vreću.

Postoji:

  • abdominalni kriptorhizam - kada testisi ostanu u abdomenu, 
  • ingvinalni kriptorhizam - kada su oni u ingvinalnom kanalu,
  • preskrotalni kriptorhizam - testisi se nalaze pred skrotumom.

Ukoliko je kriptorhizam obostran javlja se sa sigurnošću sterilitet i životinja ima promenjeno ponašanje, a narocito je karakteristično kod konja, ali i kod pasa. Životinje pokazuju agresivnost, zloćudne su i imaju sklonost da udare (konji) ali i da ujedu (konji i psi).

U svakom slučaju treba uraditi semikastraciju, odnosno vađenje jednog testisa, pod uslovom da je drugi na mestu. Ukoliko su oba testisa gore, onda oba moraju da se vade. Ovakve životinje se bez izuzetka izbacuju iz priploda.

Sto se tiče same kastracije, ona je neophodna jer ovako zaostali testisi veoma često mogu da maligno proliferiraju i to obično u periodu od 5-7 godina, zato što intersticijalne ćelije ovih testisa funkcionišu, tj. proizvode androgene, ali nema embrionalnog epitela i zbog toga nema mogućnosti stvaranja spermatozoida. Bez obzira na ovaj funkcionalni (fiziološki) poremećaj, ove životinje imaju prisutne sve sekundarne polne karakteristike.

Kod ovakvih ektopicnih testisa najčešće su prisutni seminomi i tumori sertolijevih ćelija.

Abdominalni kriptorhizam se ne izvodi, izuzev kod pasa, jer zaostali testisi u abdomenu prečesto izazivaju jake kolike. Sam operativni zahvat je veoma nezgodan i težak jer posle laparatomije (otvaranja trbušne duplje) treba proširiti ingvinalni kanal i rukom kroz isti ući u abdomen i pronaći testis. Treba biti veoma obazriv, jer kod pasa prilikom samog pregleda treba obratiti pažnju na ingvinalni superficijalni limfonodul koji ima čak istu konzistenciju kao i sam testis, pa može doći do stručne greške, da se pomisli da je u pitanju testis, a ne limfni čvor. Taj limfni čvor je paran i nalazi se u ingvinalnom kanalu normalno, imao pas testise ili ne.

Preskrotalni kriptorhizam rešavamo takođe operativnim zahvatom tako što spuštamo testis i na taj način sprečavamo mogućnost da dođe do nastanka tumora. Na taj način je opravdan ovaj medicinski zahvat, ali svi muški potomci tog psa imaju velike šanse da naslede tu manu.

Prilikom vraćanja testisa tokom operacije, fiksira se u skrotalnu vreću. Funikulus vraćenog testisa je nešto manji, odnosno nerazvijeniji.

Ono što je još interesantno je da pas može da ima testis u abdomenu, a vlasnik izrazi želju da se umesto testisa koji nedostaje njegovom ljubimcu ugradi silikonski u skrotum da bi pas mogao da ide na izložbu (osim ako isključi mogućnost da zaostali testis u abdomenu ne napravi već pomenute probleme).

Inače, mužjaci sa kriptorhizmom imaju normalan libido, jer se hormoni stvaraju. Oni samo nemaju spermatozoide u semenoj tečnosti i samim tim i mogućnost za oplođenjem.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Ilustracija: dogcare.dailypuppy.com
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html