Kućni ljubimac - da ili ne?

Kućni ljubimac - da ili ne?

Ako neko ima predrasude prema ljubimcima, nadam da će se predomisliti. Iz te nade i na osnovu dovoljne stručnosti i godina iskustva, ubuduće ću na portalu PPNS da pružam savete za gajenje ljubimaca, uz dužno poštovanje svih koji su obrazovani, imaju dovoljno godina i iskustva na ovu temu - a nisu za gajenje.

Globalno posmatrano, ljubimci mogu da budu sve životinje, pa ko koju voli. Ako izuzmemo teraristiku i poneko prase, kod nas se izbor najčešće svede na - pse i mačke.

U prvom redu opredeljuju nas deca, naše shvatanje njihove socijalizacije. Ako i postoji agresivnost kod dece, znajte da se ona sigurno smanjuje i postepeno nestaje u društvu ljubimaca. Uz to, doći do izražaja pažnja i nežnost deteta, najčešće kroz želju da neki komadić hrane mališani podele sa ljubimcima. Što je najbitnije, uz naše ljubimce dolazi do imunizacije organizma, usled perzistentne mikroflore koja vas okružuje u stalnom prisustvu životinja koje ste odlučili da gajite. Do izražaja dolazi i lična higijena naše dece, pranjem ruku koje je obavezno, naravno ništa drugačije i intenzivnije u odnosu na mališane koji nemaju ljubimce. 

Ako su vam "aduti" za odbijanje života sa ljubimcima - njihove dlake, morate da znate da nikako nećete moći da sprečite da ih bude u vašem najbližem okruženju, gajili ljubimca ili ne. Taj problem radije rešavajte zatvaranjem prozora i vrata, čime ćete pokušati da sprečite ulazak dlaka jednako kao i prašine. "Borba" sa životinjskim dlakama je bezuspešna, baš kao što nije moguće sačuvati dete sklanjanjem ispod staklenog zvona.

Nije preporučljivo kloniti dete ljubimaca jer ono neće moći da odoli nekoj drugoj životinji napolju, a staviće ruku u usta baš kada ne gledate.

U velikoj su prednosti deca koja imaju obavezu, čiju posvećenost razvijaju roditelji, a sve to nastaje iz obaveze hranjenja, kao i izvođenja. To opet znači duži boravak na vazduhu i kontakte sa drugim zaljubljenicima u životinje i istomišljenicima.

Naučnom je utvrđeno da osobe sa hipertenzijom postižu terapijski efekat mazeći ljubimce. Otuda dobra praksa u okruženju i u svetu da su u gerijatrijskim centrima stalni "stanovnici" - psi i mačke.

Ukoliko se do sada niste odlučili da gajite ljubimca, nadam se da sam vas bar malo zaintrigirao. Biće mi drago ako se odlučite da imate ljubimca - znaću da sam uradio pravu stvar otvaranjem teme na ovom mestu. U vikendima koji slede, trudiću se da vas uverim da ste napravili pravi izbor obogaćenjem života kućnim ljubimcem, a biću vam na raspolaganju da pružim savet u bilo kojoj situaciju da se nađete sa vašim miljenikom. Na portalu PPNS rešavaćemo i konkretne probleme, a nisu isključene i intervencije "na terenu", bude li potrebna takva usluga.

Za javljanje, slobodni ste da koristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović 

Prva objava: 23. 11. 2014.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari