Kućni ljubimac - da ili ne?

Kućni ljubimac - da ili ne?

Ako neko ima predrasude prema ljubimcima, nadam da će se predomisliti. Iz te nade i na osnovu dovoljne stručnosti i godina iskustva, ubuduće ću na portalu PPNS da pružam savete za gajenje ljubimaca, uz dužno poštovanje svih koji su obrazovani, imaju dovoljno godina i iskustva na ovu temu - a nisu za gajenje.

Globalno posmatrano, ljubimci mogu da budu sve životinje, pa ko koju voli. Ako izuzmemo teraristiku i poneko prase, kod nas se izbor najčešće svede na - pse i mačke.

U prvom redu opredeljuju nas deca, naše shvatanje njihove socijalizacije. Ako i postoji agresivnost kod dece, znajte da se ona sigurno smanjuje i postepeno nestaje u društvu ljubimaca. Uz to, doći do izražaja pažnja i nežnost deteta, najčešće kroz želju da neki komadić hrane mališani podele sa ljubimcima. Što je najbitnije, uz naše ljubimce dolazi do imunizacije organizma, usled perzistentne mikroflore koja vas okružuje u stalnom prisustvu životinja koje ste odlučili da gajite. Do izražaja dolazi i lična higijena naše dece, pranjem ruku koje je obavezno, naravno ništa drugačije i intenzivnije u odnosu na mališane koji nemaju ljubimce. 

Ako su vam "aduti" za odbijanje života sa ljubimcima - njihove dlake, morate da znate da nikako nećete moći da sprečite da ih bude u vašem najbližem okruženju, gajili ljubimca ili ne. Taj problem radije rešavajte zatvaranjem prozora i vrata, čime ćete pokušati da sprečite ulazak dlaka jednako kao i prašine. "Borba" sa životinjskim dlakama je bezuspešna, baš kao što nije moguće sačuvati dete sklanjanjem ispod staklenog zvona.

Nije preporučljivo kloniti dete ljubimaca jer ono neće moći da odoli nekoj drugoj životinji napolju, a staviće ruku u usta baš kada ne gledate.

U velikoj su prednosti deca koja imaju obavezu, čiju posvećenost razvijaju roditelji, a sve to nastaje iz obaveze hranjenja, kao i izvođenja. To opet znači duži boravak na vazduhu i kontakte sa drugim zaljubljenicima u životinje i istomišljenicima.

Naučnom je utvrđeno da osobe sa hipertenzijom postižu terapijski efekat mazeći ljubimce. Otuda dobra praksa u okruženju i u svetu da su u gerijatrijskim centrima stalni "stanovnici" - psi i mačke.

Ukoliko se do sada niste odlučili da gajite ljubimca, nadam se da sam vas bar malo zaintrigirao. Biće mi drago ako se odlučite da imate ljubimca - znaću da sam uradio pravu stvar otvaranjem teme na ovom mestu. U vikendima koji slede, trudiću se da vas uverim da ste napravili pravi izbor obogaćenjem života kućnim ljubimcem, a biću vam na raspolaganju da pružim savet u bilo kojoj situaciju da se nađete sa vašim miljenikom. Na portalu PPNS rešavaćemo i konkretne probleme, a nisu isključene i intervencije "na terenu", bude li potrebna takva usluga.

Za javljanje, slobodni ste da koristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović 

Prva objava: 23. 11. 2014.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DREN


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html