Oboljenja muških polnih organa

Oboljenja muških polnih organa

PARAFIMOZA je takvo oboljenje koje se sreće kod muških životinja, a predstavlja pojavu da je penis izašao iz prepucijuma, ali ne može da se vrati u njega. Sreće se veoma često postkoitalno (posle parenja) i to ne samo kod pasa, već i kod ostalih životinja. Ovo oboljenje je karakteristično i za post-trumatski sindrom, ali i kod mladih životinja usled onanisanja i to naročito kod pasa, ali i pastuva i bikova.

TERAPIJA

Pre hirurškog zahvata, treba pokušati da se aplikacijom hladnih obloga i nekih od inertnih masti stvore uslovi da se penis učini skliskim i da se tako lakše vrati u prepucijum.

FIMOZA predstavlja nemogućnost prolabiranja penisa iz prepucijuma, zbog suženog otvora prepucijuma.

Ovo oboljenje je urođeno i javlja se kod gotovo svih životinjskih vrsta. Životinja mokri u prepucijum i samim tim se stvaraju uslovi da dođe do infekcije i samog prepucijuma, ali i penisa (balanitis -zapaljenje glansa penisa i balanopostitis - zapaljenje i prepucijuma i penisa).

Da bi penis mogao nesmetano da izlazi i vraća se u prepucijum, kod oba navedena oboljenja najčešće treba izvesti hirušku intervenciju koja nije mnogo zahtevna, ali je veoma bolna i zato se radi u opštoj anesteziji.

Hirurški zahvat se sastoji u tome da se na ventralnom delu prepucijuma (prema zemlji), napravi rez u obliku slova "V", pri čemu se dužina reza određuje pri samom operativnom zahvatu, odnosno vrši se procena koliki rez treba da bude da bi penis nesmetano prošao kroz prepucijum.

Naravno, posle svakog operativnog zahvata, ljubimac mora biti zbrinut nekoliko dana i strogo pod antibiotskom terapijom.

S obzirom da se oba ova oboljenja sreću kod pasa, ali i svih ostalih domaćih životinja, predstavljaju ujedno i medicinski i ekonomski problem.

ORHITIS je zapaljenje testisa i može biti jednostrano i obostrano. Ovo oboljenje je najčešće prouzrokovano traumom - ili se radi o ubodnim ranama ili je došlo do povređivanja (kontuzije izazvane udarcem, nagnječenjem...). Veoma često se javlja i limfogeno, ali i hematogeno (metastatski). Takođe se može javiti i kanalikularno, usled infekcije urinarnog trakta jer kod muških životinja je specifično da je jedan deo urinarnog trakta istovremeno i deo genitalnog trakta.

Naime, pored prostate prolazi tzv. ductus deferens koji se uliva, tj. u direktnoj je vezi sa testisom (on je deo funikulusa). Ukoliko dođe do refluksa mokraće, odnosno do njenog vraćanja, ona tako dospeva u ductus deferens, pa i u sam testis i tako nastane orhitis. Kao neizbežan pratilac bilo kakvih promena u urogenitalnom traktu je i E.coli koja samo još zakomplikuje proces i najčešće dovede do gnojnog orhitisa.

Životinja tada trpi nesnosne bolove, testisi su uvecani, hiperemični i temperirani, a skrotalna vreća u kojoj su testisi smešteni je zategnuta usled povećanja testisa, bolna i takođe temperirana. Ovo sve ima za posledicu promenu opšteg stanja životinje koja veoma često nije u mogućnosti ni da ustaje.

TERAPIJA

Što pre treba ljubimca podvrgnuti terapiji i to najkasnije u roku od 3-5 dana jer u suprotnom može doći do septikemičnog šoka i uginuća.

Tretman se sastoji od visokih doza antibiotika i treba uraditi semikastraciju ili obostranu kastraciju, sve zavisi od toga da li se radi o jednostranom ili obostranom orhitu. U svakom slučaju moramo što pre tretirati ljubimca.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Ilustracija: dailymail.co.uk
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html