Paraliza - crne pčele

Paraliza - crne pčele

Paraliza pčela je infektivno oboljenje prouzrokovano RNK virusom koji ima afinitet prema nervnom tkivu i epitelnim ćelijama srednjeg creva. Bolest se manifestuje drhtanjem krila i abdomena, kao i pojavom crnih pčela što je posledica kliničkog izgleda abdomena bolesnih pčela.

Na osnovu toka bolesti, razlikujemo akutnu i hroničnu paralizu.

Akutna paraliza

Uzročnik akutne paralize je virus iz roda Entero-virusa, familija Pikorna viridae koji se umnožava u pčelama u toku njihovog zimovanja i s početkom proleca. Ovaj virus je veoma sličan virusu kod već pominjanog "mešinastog legla", izuzev što se jedino razlikuje po antigenoj strukturi. Za razliku kod obolelih pčela kod hronične paralize koje uginjavaju posle nekoliko dana, ovde uginuća nastaju skoro odmah posle pojave kliničkih simptoma.

Infekcija je uglavnom latentna, a virus se izlučuje putem sekreta iz pljuvačnih žlezda i prenosi se polenom između samih pčela.

Hronična paraliza

Ovo oboljenje je izraženo u proleće i leto, a kako vreme odmiče ono prestaje, naročito pred jesen. Karakteristično je to da ne zahvata ceo pčelinjak, već se javlja u nekoliko pčelinjih zajednica koje mogu bolovati jako dugo. Ovo je potvrda da i nasledne osobine uslovljavaju ovakvu pojavu paralize.

Oni pčelari koji svoje košnice drže blizu šuma i pri pojavi ovog oboljenja naročito kada je prisutna i metljika, nazivaju oboljenje "šumskom bolešću".

SIMPTOMI

Prvi znaci ovog oboljenja zapažaju se još na poletnoj dasci kada zdrave pčele pokušavaju da izvuku iz košnice male, crno-sjajne pčelice koje se pri tom opiru i pokušavaju da se vrate u košnicu.

Obolele pčele ne mogu da lete, primetno je podrhtavanje svih delova tela, a abdomen je povećan usled proširenog mednog mehura koji je ispunjen tečnošću u kojoj se nalazi virus. Bolesne pčele se skupljaju u gomilice iznad saća sa medom, a pošto ne mogu da izlaze napolje jer im je onemogućeno letenje, one u košnici i defeciraju. Ukoliko i smognu snage da izađu iz košnice, one veoma brzo padaju na tlo ispred nje, skupljene u gomilice od po nekoliko desetina pčelica i usled nedostatka toplote, hrane i vode, veoma brzo uginjavaju.

Kod onih pčelica koje i uspeju da polete, otpadaju dlačice sa tela tako da one dobijaju sjajno-crnu boju. I one posle nekoliko dana gube moć letenja, a kod onih koje i uspeju da se vrate sa paše, onemogućen je ulazak u košnicu jer pčele radilice-stražari im to ne dozvoljavaju. Na prvi pogled se dobija utisak da se radi o pčelama iz drugih zajednica, međutim kad se malo bolje pogleda, na osnovu izgleda pčelica (sitne, crno-sjajne, bez dlačica) lako se da zaključiti o čemu se radi.

Obolele pčele najčešće uginjavaju 5-7 dana od momenta inficiranja.

DIJAGNOZA

Kada se samo sumnja na pojavu ovog oboljenja, može se uzeti u obzir vreme kada se bolest javlja, kao i izbacivanje iz košnice crnih i sjajnih pčela koje podrhtavaju. Za postavljanje tačne dijagnoze, vrše se laboratorijska ispitivanja živih bolesnih pčela i to:

  • histološkim pregledom epitela srednjeg creva i mozga
  • biološkim ogledom na zdravim pčelama
  • dokazivanjem virusa elektronskim mikroskopiranjem i
  • izolovanjem i umnožavanjem virusa na kulturi tkiva pčele

TERAPIJA I PROFILAKSA

Primenjuje se isključivo simptomatska terapija, a to znači prihranjivanje pčela šećernim sirupom kome se dodaju vitamin C, oligoelementi i proteini.

Prilikom pojave bolesti, neophodno je zameniti maticu i izvršiti selekciju pčela otpornih na hroničnu paralizu.

S obzirom da je uzročnik ovog oboljenja virus koji nema omotač i koji je osetljiv na dejstvo fermenta ribonukleaze, preporuka jeste i korišćenje tzv. komercijalnog šećera za izradu šećernih sirupa jer on takođe sadrži u malim količinama pomenuti ferment.

Kao prava preventiva, primenjuje se u drugoj polovini meseca maja prskanje pčela vodenim rastvorom ribonukleaze.

Foto: freeairpump.com

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html