Parvoviroza pasa

Parvoviroza pasa

Kada sam prethodno govorio o vakcinaciji pasa protiv veoma opasnih zaraznih bolesti, pomenuo sam vakcinu koja štiti od istih, a jedna od takvih je i parvoviroza.

Uzročnik bolesti je Parvovirus, a nju karakterišu promene na tankim crevima i miokardu (mišićni sloj) srca. Bolest je izuzetno opasna po štence i ukoliko je zapaljenski proces na crevima, brzo dolazi do dehidracije i veoma često i do smrti.

Što se tiče lokalizacije na miokardu, do smrti ne dolazi tako brzo i javlja se kod starije populacije koje se naizgled prvobitno izbore sa bolešću, ali kasnije uginu zbog tzv. srčane dilatacije.

Od parvoviroze najčešće oboljeva štenad uzrasta od 1-2 meseca, a zaraze se direktnim kontaktom sa bolesnim psom ili putem izmeta, urina, izlučevinama iz usta i nosa, ali i putem kliconoša koje kontaminiraju okolinu.

Inkubacija je od pet do sedam dana. Unet virus u organizam, razmnožava se u krajnicima i limfnim čvorovima zdrela i creva, a zatim i u krvi. Sve ovo dovodi brzo do opšte slabosti, uz povraćanje, proliv i pomenutu dehidraciju organizma. Takođe, telesna temperatura je povišena, izmet je u početku svetlo-sive ili svetlo zućkaste boje, a zatim se u njemu vrlo brzo pojavljuje i krv.

Generalno, s obzirom na lokalizaciju promena koje nastaju dejstvom virusa, postoji crevni, miokardiopatični i kombinovani oblik.

CRVENI karakterišu, najpre, uporno povraćanje koje znatno iscrpljuje životinju, a može da traje i do pet dana, kao i proliv vodenaste žuckasto-sive boje koji ubrzo dobije i primese krvi. Interesantno je da telesna temperatura može da varira iz hipotermije u hipertermiju i to sa izuzetno velikim rasponom (35,5-41,5C).

U slučaju kad se ne uoče simptomi na vreme - kod neodgovornih vlasnika ("ma pojeo nešto, proći će..") i ne preduzme hitno lečenje, procenat preživelih nije veći od 50-60 odsto. Ovaj oblik parvoviroze je najčešći, ali je veoma često udružen i sa miokardiopatičnim oblikom, što se pažljivim kliničkim pregledom može i ustanoviti.

MIOKARDIOPATIČNI oblik karakterišu iznenadna uginuća kod štenadi bez prethodno vidljivih izraženih, prethodno nabrojanih kliničkih znakova bolesti. Jedini izraziti simptom je otežano disanje zbog edema pluća koji i nastaje zbog promena na srčanom mišiću usled dejstva parvovirusa na njega.

TERAPIJA

Samo pravovremena terapija ima smisla, tj. intenzivno lečenje uz primenu infuzionih rastvora, vitamina, antibiotika, kortiko preparata, antiemetika i spazmolitika. Ponavljam, jedino ako se pravovremeno reaguje.

IMUNOPROFILAKSA

Nemojte preskakati vakcinaciju. Opšte poznatom vakcinom protiv štenećaka, koja ako se aplikuje i primenjuje na propisan način, i revakcina u toku života jednom godišnje, znatno umanjuje mogućnost ovog virusa da napravi probleme vašem ljubimcu.

Narednog vikenda, još jedna u nizu od veoma opasnih zaraznih bolesti za vaše ljubimce, protiv kojih je takođe već pomenuta vakcina veoma efikasna...

Do sledeće objave, sve što vas interesuje o parvovirozi ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović
Foto: petfinder.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Maja Popovic
    23.11.2018

    Postovani, trenutno imam parvo u leglu, prva zenka koja se razbolela je 3.dan bila otpisana od veterinara, dan pre toga je dobila dve vrste antibiotik, ranisan i canglob. Taj 3.dan sam joj dala i ohb 12 i nastavila sa terapijom u kucnoj varijanti. Th antibiotici, ohb 12 na drugi dan, ranisan, hartman glukoza i ringer. Pokusavali smo nutri drink da dajemo ali nije htela nista osim vode. Simptomi su : prvi i drugi dan odbija hranu, drugi dan tamno braon proliv i povraćanje od običnog sluzavog do svetlo zelenog, 3.dan uzasni bolovi toliko da lekovi nisu pomagali i doslo mi je da tražim da je uspavaju samo da ne trpi toliku bol tako mala. 4.dan jos malo proliva i samo lezi i gleda kao i ostalih dana, 5.dan ustaje sama trazi da ide napolje, 6.dan pocinje da jede, danas je 7.dan i ona je kao da nista nije bilo 😀 druga zenka se razbolela kada je ovoj prvoj bio 5.dan pre toga je kao preventivu dobila canglob, 2 i 3. Dan povraćanje i proliv sa primesama krvi, danas je 3.dan i ona samo lezi i gleda malo se podigne, to je znak da ce ili da piski ili da ima uzasna krvavi proliv... Moje pitanje je da li i koliko sada ugrozena ova prva zenka, kako da znam da je zasticena sada kada je sve kontinuirano virusom i kako da sterilisem i uopšte ocistim dvoriste koje je tri hektara

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html