Pčelinja vaš (brauloza)

Pčelinja vaš (brauloza)

Pčelinja vaš (uš) pripada familiji Braulidae. Članovi ove familije se zadržavaju na pčeli da bi od pčela uzeli hranu, ali ne oštećuju direktno pčelu. Inače, ovo oboljenje spada u oboljenja odraslih pčela, tako da je vašljivost okarakterisana po simptomima koje izaziva kao benigno oboljenje.

Braula coeca (pčelinja vaš) ima tri para nogu, telo joj je okruglasto i segmentirano, bele je boje, a noge prominiraju iznad tela.

Pčelinja vaš prezimljuje u košnici. Parenje mužjaka i ženke se odigrava u svim delovima košnice, a naročito na pčelinjim ramovima ili na toraksu samih pčela i to traje od par minuta do jednog sata. Reprodukcija počinje u proleće i završava se u jesen. Ženka polaže jaja na unutrašnju površinu voštanih poklopaca sa medom i to pre zatvaranja tih ćelija. Jaja su elipsoidnog oblika i iz njih izlaze prozračne larve koje buše voštani sloj poklopaca stvarajući nežne, razgranate tunele u kojima se odvija dalji razvoj koji se završava pojavom nimfi. Ovi tuneli se mogu naći i u zidovima ćelija sa ramovima sa medom ili praznim saćem. U toku pravljenja tunela i kretanja u njima, ako larve Braula coeca naiđu na ćelije sa larvama pčela, prolaze kroz pčelinje leglo bušeći ga da bi dospele do voštanog sloja u kome će opet napraviti tunele.

Kako mladim, tako i starijim larvama pčelinje vaši, kao hrana služi mešavina voska i zrna polena. U toku daljeg razvoja larve B. coeca prelaze u stadijum nimfe koje su spljoštenog tela i bele boje.
Bez obzira da li se radi o jakim ili slabim pčelinjim zajednicama, pčelinja vaš se nalazi kako na matici tako i na radilicama i trutovima, s tim što su trutovi za razliku od matica i radilica manje ugroženi što je vezano za način ishrane pčela.

Pčelinja vaš uzima hranu sa jezika pčela u vreme kada one hrane larve. Zbog toga se pčelinja vaš najviše zadržava u blizini glave pčele i njenog ušnog aparata, a naročito ispod gornjih mandibula.
Štete koje nastaju zbog pčelinje vaši u košnicama, zavise direktno od broja ovih parazita u košnici. Ako je broj parazita jako veliki, matica može biti u toj meri uznemirena da smanji polaganje jaja. Pčelinja vaš se veoma brzo kreće i prelazi sa jedne na drugu pčelu.

S obzirom da Braula coeka nije pravi parazit pčele, ona se smatra komensalom.

Međutim, za pčelinju zajednicu ona predstavlja parazita, jer ako se u njoj nalazi u velikom broju utiče direktno na polaganje jaja (smanjuje se broj jaja), i uznemiruje maticu do te mere da ona može čak i uginuti. Takođe i pčele radilice su ugrožene. Saće je promenjeno zbog stvorenih tunela od strane larvi pčelinjih vaši u poklopcima ćelija sa medom. Med gubi vrednost zbog apsorpcije vodene pare (vlage) koja utiče da med postane redak, tečan kada i prskaju poklopci ćelija i med ističe.

Prilikom DIJAGNOZE treba obratiti pažnju na broj nogu, boju i građu tela parazita da ne dođe do greške i dijagnostikovanja varooze kod koje je prisutno četiri para nogu, telo nije segmentirano i noge ne prominiraju.

TERAPIJA se izvodi pre glavne paše i pre zime. Za otklanjanje i uništavanje Braule coecae mogu se primeniti mehanički metodi i hemijski preparati koji dime.

Mehanički metod se primenjuje kada su u pitanju pojedinačne vaši i to naročito kada se nalaze na matici, blagim dodirivanjem drvenim štapićem prethodno umočenim u med.

Međutim, za otklanjanje vaši iz košnice danas se koriste razni hemijski ili drugi dimni preparati i to fenotijazin tablete ili prah. Dimljenje se vrši predveče kada su sve pčele u košnici i kada je spoljna temperetura najmanje oko 10 stepeni C. Pre ubacivanja mlazeva dima, na pod košnice se stavlja beli papir namazan u tankom sloju jestivim uljem. Posle ubacivanja dima, leta košnica se zatvore najmanje 10-15 minuta i zatim se leta otvaraju i izvlači papir sa pčelinjim vašima koji se spaljuje. Dimljenje treba sprevesti najmanje tri puta u roku od 10 dana jer dim ne uništava jaja i larve pčelinje vaši.

Foto: theguardian.com

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

DVM Miki Bojović

miki 2


APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html