Pneumonia - Zapaljenje pluća

Pneumonia - Zapaljenje pluća

Nastavljamo o bolestima respiratornog trakta...

Zapaljenje pluća kod mesojeda (pasa i mačaka) javlja se najčešće kao bronhopneumonija. Postoje još neki oblici zapaljenja pluća, a kao najteža komplikacija - kada bakterije truljenja dospeju u pluća - je gangrenozna pneumonija.

Za nastanak ovog oboljenja značajnu ulogu imaju neadekvatan smeštaj (naročito štenadi), vlažne, hladne i neprovetrene prostorije, prašina, dim, gasovi... Od bioloških faktora u prvom redu su virusi, bakterije (Pseudomonas, Brucella, Klebsiella, Micrococcus i Streptoccocus pyogenes...), ali i jaka invazija larvama crevnih parazita.

SIMPTOMI

Patološki proces počinje u bronhijama, širi se dalje do bronhiola, a na kraju budu zahvaćene i alveole.

Zapaljenje pluća izaziva teške poremećaje teškog stanja i za razliku od laringita, kao i kod traheobronhita, ovo zapaljenje je praćeno izrazitim povišenjem telesne temperature (čak 2-3 stepena od normale). Apetit je smanjen ili je u potpunosti prestao, dok je žeđ izražena. Životinja je apatična, dlaka je bez sjaja, a koža zbog dehidracije gubi elasticitet. Životinja se nerado kreće, sklanja se od ljudi i veoma brzo gubi na težini.

U početku bolesti kašalj je kratak, promukao i veoma bolan, a kasnije vlažan i dubok. Nosni iscedak je obilan, sluzavo gnojan i ponekad izmešan sa krvlju. Takođe, u početku oboljenja on je serozan, a kako bolest napreduje u njemu su sve prisutniji leukociti, eritrociti, kao i deskvaminisane epitelne ćelije alveola. Zbog zapušenosti nosnih otvora, prisutno je tzv. labijalno disanje. Takođe je prisutan i abdominalni tip disanja. Klasičnu primarnu baktrerijsku infekciju prate često i gastrični poremećaji, a zbog napada kašlja često dođe i do povraćanja.

DIJAGNOZA

Kod bronhopneumonije auskultacijom (slušanjem), veoma dobro se čuju sitni i krupni ronhi i krepitacija. Laboratorijskom analizom krvi, ukoliko je do zapaljenja pluća došlo dejstvom neke od bakterija, dominiraće leukocitoza, dok je kod virusne infekcije prisutna leukopenija. Ukoliko pneumonija duže potraje, ono što je veoma nepovoljno je što se stanje neminovno reperkutuje na srčani mišić (miokardoza), kao i na vaskularni sistem sa znacima vazomotornog kolapsa.

TERAPIJA

Prvenstveno za one ljubimce koji ne žive u stanu, treba obezbediti umereno zagrejanu, čistu i provetrenu prostoriju, a umesto hladne vode davati mlaku supu koja je inače indikovana i zbog dehidracije organizma. Ukoliko procenimo da sporo dolazi do rehidracije, treba primeniti infuzione rastvore. Kod izrazitog povišenja telesne temperature primeniti antipiretike. Takođe je neophodna primena i antibiotika širokog spektra, kortiko preparata i vitamina.

U slučajevima uznapredovale bolesti ili sporijeg oporavka naročitu pažnju treba davati na stanje kardiovaskularnog sistema koji zna da bude često uzrok smrti zbog toga što baš on zataji kod pneumonije. Stoga treba proceniti stanje i primeniti kardiotonike, ali i preparate za zaštitu perifernog krvotoka.

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o zapaljenju pluća ili o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Ilustracija: tylanpowder.com
DVM Miki Bojović

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html