Tonzilektomija

Tonzilektomija

U prethodnom tekstu, kada je bilo reči o krajnicima i problemima koji mogu da nastanu u vezi sa njima, napomenuo sam da akutne tonzilite zavisno od etiologije treba i adekvatno sanirati, dok je sa hroničnim tonzilitima drugačija situacija. Kod njih je najčešće indikovana tonzilektomija (hirurško odstranivanje krajnika).

Sam postupak (zahvat) je kratak i veoma atraktivan, ali da bi sve bilo u redu i da bi se bezbedno sproveo, potrebno je izvršiti određene pripreme.

Zahvat može da se izvede samo ako tonzile nisu afektirane. U suprotnom, ako se radi u toku akutnog tonzilita, veoma su obilna krvarenja. Probleme može da napravi arteria tonsilaris koja je grana važne arterije carotis.

Priprema se sastoji prvenstveno u aplikovanju antibiotika i to u toku tri dana. Ukoliko je neophodno jedamput se aplikuje kortizonski preparat kako bi se sanirao edem. Tek četvrtog dana se izvodi hirurški zahvat.

Prethodno životinju uvodimo u opštu anesteziju, uz naravno korišćenje i atropina. Potrebna nam je hvatalica za jezik (klešta sa krugom), uhvati se jezik i izvuče iz usne duplje. Kao alternativa može da posluži i gaza koja se obmota oko jezika pa ga takođe možemo izvući iz usne duplje. Pomoćnik nam pomaže na taj način što pomoću dva zavoja drži otvorena usta i jezik. Prvo se postavljaju peani kojima se klemuju tonzile. U tu svrhu se koristi krivi pean jer on dobro hvata nepčani luk. Ovde moramo obratiti naročitu pažnju da se ne uhvati plika tonzilaris jer ona ne sme da se seče zbog obilnog krvarenja, a i iz razloga što ona nije afektirana pa je ne treba uklanjati. Znači, pincetom se uhvati tonzila, povuče se i klemuje se krivim peanom. Sada se tonzila seče makazama i sve vreme se drži pincetom da ne ode u traheju. Na kraju se rez prevuče termokauterom da se zaustave minimalna krvarenja. Nakon toga se radi druga tonzila. Na kraju životinja ostaje sa peanima bar još 10 minuta da se izvrši kompresija arterije tonsilaris koja se nalazi oralno. Kada se skinu peani, mora da se izvrši revizija rana (otvaraju se usta i posmatra se da li postoje krvarenja).

Krvarenje je najčešća komplikacija. Obično prave problem instrumenti koji ne zaustavljaju krvarenja na adekvatan način. Krvarenje je obično obilno i sliva se tačno niz nepčane lukove u traheju. Ukoliko ima krvarenja (oralno), krvni sud se hvata koherom ili peanom i podvezuje se (postavlja se ligatura). Ovo ne možemo zaustaviti termokauterom jer kada dodirnemo krvni sud, on pobegne u vezivno tkivo.

Nakon svega se postavlja resorptivni šav, obično dekson, koji se za 10-15 dana resobuje, ali može i ket gut dobro hromiran, da se ne resorbuje brzo.

Kada je u pitanju postoperativni tretman, mora se strogo voditi računa da se 10-12 dana daje isključivo kašasta hrana zagrejana na sobnu temperaturu. Ukoliko uradimo suprotno izazvaćemo hiperemiju i edem sa posledičnim krvarenjem. U tom slučaju može da nastane tzv."bolest sedmog dana", pa se fibrin koji se nalazi na ranama skida zbog povraćanja ili čvrste hrane. U svakom slučaju, manifestuje se obimnim krvarenjem. Bar 10-14 dana životinja ima nadražaj na kašalj.

Ukoliko se radi o radnim ili službenim psima moraju biti 3-4 nedelje pošteđeni od rada (to je vreme potrebno da se toksini i bakterije eliminisu). Znači, maksimalno mirovanje - samo fiziološke potrebe.

Ukoliko se desi da je zaostao komad tonzile, najčešđe veličine nokta, može da napravi probleme jer može da bude nova fokaloza i to još gora, pa životinja može da bude u problemu i da se opet pojavi hromost. Stoga, ukoliko je ostao deo, spaljuje se termokauterom, naravno uz prethodno urađenu anesteziju životinje. Iz tog razloga je obavezna kontrola za 3-4 nedelje da se prekontroliše da slučajno nije nesto zaostalo kako ne bi došlo do već pomenutih problema.

Odgovornim vlasnicima sigurno ne može da se desi ovakav propust i zato blago njihovim ljubimcima...

Foto: flickr.com

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

DVM Miki Bojović

miki 2


APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html