Tumori

Tumori

Tumor predstavlja nesvrsishodno bujanje tkiva. Po osnovnoj podeli tumori mogu da budu benigni i maligni.

Benigni tumori su najčešće dobro inkapsulirani i ostaju unutar vezivno-tkivne kapsule, odnosno ne mogu da se šire po organizmu (ne metastaziraju), a građeni su od ćelija koje su dobro diferentovane.

Maligni tumori imaju uvek lošu prognozu, za razliku od benignih koji daju mnogo bolje šanse domaćinu. Maligni tumori suštinski imaju tri veoma važne osobine:

  1. invazivnost tj. infiltrativni i razorni rast u okolno tkivo
  2. sklonost ka stvaranju metastaza
  3. anaplastičnost - to je strukturna osobina tumora koji su bez izuzetka zloćudni i sadrže nediferentovane ćelije koje su izgubile deo sličnosti ili svaku sličnost sa odgovarajućim normalnim ćelijama

Uzroci nastanka tumora su kompleksni i podrazumevaju predisponirajući faktor kod domaćina (sklonost), izloženost kancerogenim faktorima (fizički, hemijski i biološki-virusi), kao i prisutnost kokarcinogena životne sredine.

Učestalost i redosled pojavljivanja tumora vezana je za vrstu, a redosled bi bio: čovek, pas, konj, mačka i goveda.

Uticaj rase je veoma značajan kod pasa jer su pojedine rase više predisponirane od drugih za određenu vrstu tumora. Tako na primer tumori mlečne žlezde su najučestaliji kod N ovcara i kokera. Hemangiosarkomi, fibrosarkomi, limfomi, tumori testisa i tireoideje se najčešće javljaju kod boksera. Kod kokera se takođe češće pojavljuju i papilomi, a kod pudli i boksera - melanomi.

Kada su u pitanju tumori vagine i vulve kod kuja najčešći su:

Lejomiomi i to kod kuja koje se nisu parile, tj. stenile. Karakterističan je za kuje starosti od preko pet godina. Ženka ima nagon za mokrenjem, ali je ono otežano (disurija). Sam tumor se nalazi ispod sluzokože vagine i veličine je oraha do mandarine. Inače, radi se o dobroćudnim tumorima. Hirurgija se radi u opštoj anesteziji tako što se napravi rez tačno preko tumora, on se prepariše i ima malo krvavljenja jer je slabo vaskularizovan. Operacija nije zahtevna i lagano se izvodi, ali problem je što tumor veoma često recidivira.

Lejomiosarkomi su za razliku od prethodnih maligni, bez obzira što morfološki veoma podsećaju na lejomiome i javljaju se kod kuja starijih od devet godina. Veoma često metastaziraju posle operativnog zahvata i to na limfne čvorove, pršljenove i pluća.

I lejomiomi i lejomiosarkomi se moraju posle hirurške intervencije patohistološki determinisati zbog prognoze, odnosno činjenice da li će biti metastaze ili ne.

Transmisibilni veneralni tumor je jedan od prvih otkrivenih tumora, a prenosi se parenjem. Javlja se i kod mužjaka i kod ženki, i to u starosti od 2-6 godina.

Od prisutnih simptoma dominantni su otežano mokrenje, krv u mokraći i krvav iscedak iz vagine i prepucijuma. Vrlo često ovi tumori protruziraju iz vagine, a često su praćeni i infekcijama urinarnog trakta.

Tumor je virusne etiologije i često spontano nestaje tj. regresira. Ukoliko je neophodno, ukloniti ga hirurški. Zahvat se radi u opštoj anesteziji. S obzirom da je tumor veoma vaskularizovan, zahvat ne treba raditi skalpelom, već termokauterom.

Ovaj tumor može dati metastaze na mozak, oči, nos i kožu.

Foto: aboutdogfacts.com

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj temi ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Ilustracija: dogcare.dailypuppy.com
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html