Urethritis i Urolithiasis

Urethritis i Urolithiasis

Infekcija uretre najčešće dolazi iz spoljašnje sredine, ali se može javiti i kao posledica upornih cistita, usled češće kateterizacije, zapaljenja prostate ili kamena u uretri.

SIMPTOMI

Prvi simptom koji se uočava je poremećeno mokrenje. Životinja veoma često zauzima stav da mokri, često ili otežano mokri, a sam akt mokrenja je bolan. Ukoliko je još i prisutan grč, onda mokri kap po kap. Prilikom pokušaja uvlačenja katetera oseća se otpor, mokračna bešika je obično dosta ispunjena mokraćom, a pri mokrenju prve kapi mokraće mogu biti izmešane sa krvlju.

TERAPIJA

Neophodno je veoma oprezno i suptilno uvlačenje katetera kako bi se mokraćna bešika ispraznila, a zatim postepeno primeniti ispiranje i uključivanje antibiotika i analgetika.

Kad je u pitanju UROLITHIASIS tj. nastajanje kamenaca u mokraćnim putevima, uzrok može biti veoma kompleksan. Uzrok može biti poremećaj izmene materija sa promenjenom koncentracijom minerala i metabolita u mokraći, nedostatak zaštitnih koloida, promena vrednosti ph, zapaljenski procesi, prisustvo bakterija, nesvrsishodna ishrana bogata ugljenim hidratima (prvenstveno krompirom), a siromašna A vitaminom, razni medikamenti i genetski faktori.

Mokraćni kamenci su prisutni pretežno kod hondrodistrofičnih rasa pasa (poremećaji u stvaranju i razvoju rskavičastog tkiva), kod dalmatinaca usled prisustva većih količina mokraćne kiseline, a predisponirani su i jazavičari, pudle, spicevi, pekinezeri, kokeri, foksterijeri... Urolitijaza je karakteristična za uzrast od četiri godine pa naviše, retko oboljevaju mlađe kategorije, naročito one ispod jedne godine starosti.

Kada je u pitanju hemijski sastav urolita kod pasa i mačaka uglavnom se radi o uratima, fosfatima, oksalatima, kalcijum-karbonatu i solima mokraćne kiseline. Kod mačaka su najčešće u pitanju konglomerati od kristala tripelfosfata.

SIMPTOMI

Bubrežni kamenci kao i kamenje u bubrežnoj karlici i ureterima su relativno retka pojava. Nemir, otežano i često mokrenje, ponekad i mokraća pomešana sa krvlju, osetljivost pri palpaciji u lumbalnoj regiji ukazuju da bi se moglo raditi o urolitijazi u tim delovima mokraćnog aparata. Urografija potvrđuje nalaz. Kamenje koje se češće nalazi u mokraćnoj bešici, izaziva teške cistitise, kao i tenezme pri mokrenju, hematuriju i polakiuriju. Kamenovi se mogu ponekad i palpirati, dok je zapušenje uretre praćeno otežanim mokrenjem i izrazitim bolom, apatijom, retencijom mokraće i naročito otežanom kateterizacijom.

TERAPIJA

Najefikasnija je radikalna metoda tj. hirurška intervencija. Neophodno je mokraćne kanale učiniti prohodnim i skliskim upotrebom određenih materija i aplikovati antibiotike i kortiko preparate.

Kod prisustva fosfatnih kamenova mora se voditi računa o tome da ishrana mora da bude podešena tako da je siromašna kalcijumom i spečavati nastajanje alkalne reakcije mokraće. Pod ovakvim okolnostima dolazi do smanjenja vrednosti fosfata. U takvim slučajevima akcenat treba staviti na ishranu mesom, pirinčem i samlevenim ovsem. Mleko je kontraindikovano. Ako se pri pridržavanju ovakvog načina ishrane vrednosti ph mokraće ne svedu na 5,0-5,2 onda hranu treba malo zakiseliti.

Kod oksalatnih kamenova indikovana je ishrana mesom, sa manje ugljenih hidrata, a naročito ne hraniti ljubimce sa ostacima vaše kuvane hrane sa stola. Mokraća mora da ima slabo kisele vrednosti ph.
Kada su prisutni uratni kamenovi ishranu treba podesiti tako da vrednosti ph mokraće budu u granicama slabo alkalne. Stoga hranu treba bazirati tako da ona bude alkalizovana, kao što su krompir, testa, hleb, a meso je kontraindikovano.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o urethritisu i urolithiasisu ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Foto: homesalive.ca, pethealthcare.co.za
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html