Varooza

Varooza

Varooza je ektoparazitska bolest legla i odraslih pčela izazvana akarinom (krpeljom) Varoa jacobsoni. Akarina parazitira tokom cele godine u pčelinjoj zajednici hraneći se hemolimfom pčela, larvi i lutki.

Akarina je vidljiva golim okom. Telo odrasle ženke je ovalnog oblika pokriveno velikim leđnim štitom i tankim, ali čvrstim hitinoznim dlakama i kukicama tamno smeđe do crvenkasto smeđe boje. Sa ventralne strane poseduje četiri para nogu. Dužine je do 1,7mm. Ženke V. jacobsoni su veoma pokretne, vrlo brzo se kreću u raznim pravcima na telu pčele, a takođe lako prelaze sa jedne na drugu pčelu. Kada pčela ugine, parazit napušta mrtvu pčelu. Na odraslim pčelama nalaze se samo ženke V. jacobsoni najčešće u predelu voštanog ogledala i bočnim stranama ogledala.

Razvoj parazita počinje u proleće sa pojavom pčelinjeg legla. Ženke počinju da polažu jaja naročito u vreme sunčanih dana i to 5-10 komada. Da bi položile jaja ženke napuštaju pčele i dolaze na saće sa pčelinjim leglom. Jaja polažu pored pčelinje larve u ćeliju. Posle dva dana iz jaja izlaze larve koje presvlačenjem u različitim stadijumima prelaze u lutke i odrasle parazite. Ceo ciklus razvoja odigrava se u poklopljenom pčelinjem leglu istovremeno dok traje razvoj pčelinjeg legla, s tim što kod mužjaka traje 6-7 dana, a kod ženki 8-9 dana. U poklopljenom leglu akarine i polno sazrevaju, pa se parenje odigrava u ćeliji ispod poklopaca. Posle parenja mužjaci uginu, a ženke ostaju u ćeliji, hraneći se hemolimfom lutke i mlade pčele. Kada mlada pčela izađe iz ćelije i ženke parazita izađu sa njom.

EPIZOOTOLOGIJA

Unošenje V. jacobsoni u zdrave pčelinje zajednice nastaje najčešće kupoprodajom zaražene matice ili rojeva. Takođe čest način prenošenja je i zaletanje pčela sa parazitom na sebi u druge košnice, putem zaraženih trutova ili grabeži. Parazit može takođe preći sa bolesne na zdravu pčelu kada se tokom paše nalaze na istom cvetu (npr. suncokretu). U prenošenju parazita značajnu ulogu imaju i ose, ali i nesavesni pčelari, koji svojim nepravilnim postupcima kao što su pojačavanje zajednica dodavanjem zaraženog legla, zatim spajanjem slabih zaraženih i slabih nezaraženih zajednica takođe doprinose širenju bolesti. Veoma važna činjenica je i da bržem umnožavanju parazita u jednoj pčelinjoj zajednici pogoduje i smanjenje temperature oko legla (ispod 35C), a to je slučaj kada zajednica oslabi iz bilo kojih drugih razloga.

SIMPTOMI

Iz tog razloga što se razvojni oblici V. jacobsoni hrane hemolimfom larvi, lutki i odraslih pčela simptomi se uočavaju kako na samoj pčeli tako i na samom leglu.

Pčelinje lutke napadnute parazitom su uznemirene, ispuze iz ćelije i padnu na dno košnice. Na poklopcima zatvorenog legla uočavaju se ulegnuti poklopci beličaste boje.

Pčelinje lutke gube u težini, pa i ako prežive i razviju se u mladu pčelu, takve pčele su sitne. Kada se na lutkama razvija više parazita, radilice i trutovi posle izlaska iz ćelija pokazuju smanjenu radnu sposobnost i imaju zakržljala krila.

Kada su u pitanju mlade pčele, kod njih se primećuju nepravilno razvijeni pojedini delovi tela, nepravilan položaj krila, patrljci umesto krila, promene na abdomenu, pa on izgleda kao da je iskrzan. Odrasle pčele napadnute parazitom teško poleću i pokazuju znake uznemirenosti. Vrte se na jednom mestu ili puze po travi ispred košnice, prevrću se na leđa i posle izvesnog vremena uginu.

Na pčelinjoj zajednici pčelari uočavaju simptome kada zaostaje razvoj mladih pčela, a stare počnu naglo da uginjavaju. Kada je u košnici veliki broj parazita odrasle pčele počinju i da napuštaju košnicu.

DIJAGNOZA

Za laboratorijsku dijagnostiku treba prikupiti parazite skinute sa pčela u zatvorenu staklenu posudu. Ako se paraziti ne uočavaju na pčelama golim okom, a postoji sumnja, materijal za laboratorijski pregled treba da bude radiličko (u proleće) ili trutovsko leglo (u leto).

Na pregled se šalju samo žive pčele i to 30-50 pčela iz sredine gnezda u dobro zatvorenim staklenim posudama.

Kao materijal mogu poslužiti i otpaci sa poda košnice u kojima se nalaze mrtvi paraziti.

TERAPIJA

Od farmaceutskih preparata to su akaricidi tj. preparati koji posle paljenja dime. Često se primenjuje i biološki metod, tj. izbacivanje parazita iz pčelinjeg legla, naročito trutovskog, bilo da se iseca zatvoreno trutovsko leglo ili da se u košnicu stavljaju okviri građevnjaci. Kada se u ovim ćelijama razvije trutovsko leglo, oni se iznose iz košnice i vosak pretapa.

Pored ovoga, takođe se preporučuje i uništavanje radiličnog legla i to u rano proleće.

BRINIMO SVI ZAJEDNO O PČELICAMA, JER KAD ONE NESTANU NEĆE NI NAS BITI!

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o varoozi ili uopšte o pčelama, domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Foto: beesnees.info, extension.org
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html