Zapaljenje bubrega - Nephritis

Zapaljenje bubrega - Nephritis

Akutne zapaljive i degenerativne promene na bubrezima i organima urogenitalnog trakta kod pasa i mačaka retko se javljaju kao samostalno oboljenje. Po pravilu to su propratni simptomi različitih infektivnih oboljenja, septikemičnih i pijemičnih stanja, trovanja, hemoglobinemije, poremećaja metabolizma i promena na krvnim sudovima.

Kod hroničnih nefropatija etiološki kompleks čine infektivni, alergični, hemijsko-fizikalni uzroci kao i anatomske i fiziološke osobine karnivora.

AKUTNO zapaljenje bubrega nastaje najčešće u toku bakterijskih infekcija, imunoalergijskih reakcija bubrežnog tkiva, usled trovanja, dejstva toksina, pleuritisa, peritonitisa i leptospiroze. Prvenstveno se ispoljava kao glomerulonefritis pri čemu dolazi do proširenja kapilara i bubrenja endotela glomerulusa.

SIMPTOMI

Bolest počinje naglim povišenjem telesne temperature, životinja je apatična, slaba, ponekad povraća i prisutan je izrazit bol u lumbalnoj regiji, naročito pri palpaciji, kada životinja zauzima pogrbljen stav (šaranasta leđa). Količina mokraće je smanjena (oligurija), mokraća je mutna, ponekad crvenkaste boje i sadrži belančevine (proteinurija). Kada su zahvaćeni pretežno glomerulusi u sedimentu mokraće se nalazi veći broj eritrocita, dok se pri oštećenju tubularnog aparata u sedimentu nalaze razni bubrežni cilindri, a pri oštećenju intersticijuma bubrega u sedimentu nalazimo mnoštvo leukocita. Takođe, vrednosti ureje su znatno uvećane. Zbog promena na glomerulima koji su oštećeni, krvotok u njima može biti toliko poremećen da oni mogu pored toga što izlučuju manje mokraće nego obično, dovesti i do potpunog prestanka izlučivanja mokraće (anurija).

TERAPIJA

Neophodno je mirovanje životinje koliko god je to moguće, sve dok se ne normalizuje nalaz u mokraći i serumu. Aplikuju se antibiotici na osnovu laboratorijskog nalaza urinokulture (osetljivost uzročnika na antibiotike). Kod oligurije i anurije ne davati nikako NaCl. Neophodno je primeniti infuzionu potporu za dodatkom dekstroze ili parenteralno unositi velike količine tečnosti. Zbog poremećenog odnosa Na, K i Cl, naročito kod oligurije i anurije, može doći do hiperkalijemije koja pak jako negativno utiče na srčani rad. Takođe je indikovana i upotreba kortiko preparata, ukoliko uzrok oboljenja nije poremećaj metabolizma (dijabet), jer oni deluju izrazito antiinflogistično, antialergijski i antitoksično.

Sto se tiče ishrane, ona mora biti bazirana na lako svarljivim ugljenim hidratima. Gladovanje je kontraindikovano jer dolazi do razgradnje sopstvenih belančevina, što opet dovodi do povišenja vrednosti azotnih materija. Takođe treba utopljavati lumbalnu regiju.

HRONIČNI nefritis nastaje najčešće kao posledica latentnog procesa koji traje duže vreme ili zapuštenog i na vreme ne lečenog akutnog nefritisa. Kod hroničnog nefritisa se razvija usporeni proces zapaljenja kapilara glomerulusa koji postepeno jedan za drugim propadaju, a sa njima i odgovarajući bubrežni kanalići. Na tim mestima se stvara ožiljak usled prisustva vezivnog tkiva, bubreg se osetno smanjuje usled mnogobrojnih ožiljaka kojima je protkan njegov parenhim. Tako se razvija smežurani, odnosno sklerotični bubreg.

SIMPTOMI

Bolest se razvija pritajeno, pa se u početku ništa i ne primećuje do pojave potpunog prestanka funkcije bubrega. Javlja se pojačano izlučivanje mokraće (poliurija) i pojačana želja za uzimanjem vode (polidipsija) i to najčešće zbog gubitka Na. U kliničkoj slici dominira apatija, povraćanje, dlaka je bez sjaja i nakostrešena, a znaci dehidracije organizma su ukočen hod i savijena leđa. Specifična težina mokraće je niska, a u njoj ima veoma malo belančevina ili ih uopšte i nema. Vrednosti ureje i kreatinina su povišene. Kod jače insuficijencije može da dođe do acidoze usled nagomilavanja kiselih produkata metabolizma.

TERAPIJA

Mirovanje, utopljavanje i nadoknada tečnosti putem infuzionih rastvora sa malo povišenim vrednostima NaCl. Takođe treba davati hranu koja je bogata ugljenim hidratima.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o zapaljenju bubrega ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Ilustracija: 2ndchance.info
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html